Konferencijske vijesti
StoryEditor

Vujčić: Čeka nas crna jesen? Bit će gore nego što je bilo na proljeće? To nije realno!

23. Rujan 2020.
Dan velikih planova 2020, Boris Vujčićfoto Ratko Mavar

Jedan od brojnih uglednih sudionika 12. Liderove konferencije Dan velikih planova je i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je održao predavanje o kreditnoj i monetarnoj politici u sljedećoj godini te je izložio očekivane gospodarske trendove.

- Dominanta nota je da nas čeka crna jesen i da će to biti gore nego što je bilo u vremenu iza nas, što nije realno, jer smo na proljeće imali karantenu i lockdown - rekao je uvodno Vujčić i dodao da su ga u posljenje vrijeme prozvali dežurnim optimistom.

Vujičić je rekao da su u ovom trenutku prognoze kretanja BDP-a  povoljnije nego što su bile na proljeće, jer su podaci za drugi, ali i za treći, kvartal optimističniji nego li je to izgledalo na proljeće.

- Predviđeni pad BDP-a je oko 8 posto, za Hrvatsku i države u europskom okruženju – rekao je Vujčić i dodao da hrvatski vanjskotrgovinski partneri očekuju manji pad BDP-a od Hrvatske kao i da vjerojatno do 2023. godine nećemo doći na razine prije krize.

Svi visokofrekventni pokazatelji upućuju na početak oporavka, ali intenzitet oporavka nije jednak u svim sektorima.

- Za ovu je krizu karakteristično da imamo snažan pad ekonomske aktivnosti ali relativno kratkotrajan za veći dio ekonomije, a za pad smo zaslužni samo kroz uvođenje karantene – rekao je guverner HNB-a.

Ova recesija je dovela do značajno različitih padova u sektorima, ali industrijska proizvodnja i građevinska aktivnost su se, kako kaže Vujčić, vrlo brzo oporavile dok su usluge kao ugostiteljstvo još uvijek u lošoj situaciji i oporavk u tom sektoru će trajati nešto duže.

Što se robnog izvoza tiče, u drugom kvartalu vidjeli smo pad svih komponenti izvoza zbog lockdowna. U RH je pad robnog izvoza bio manji nego u drugim usporedivim zemljama, a to odražava činjenicu da imamo manji udio izvoza u BDP-u nego druge zemlje.

image
Dan velikih planova 2020, Boris Vujčić
foto Ratko Mavar

Fizički pokazatelji u turizmu su premašili očekivanja, ali uz neizvjesnost oko konačnog financijskog učinka

- Kumulativna noćenja stranih gostiju bilježe pad od 50 posto, a najveći pad ulaska bilježe avionski putnici koji najviše i troše – kazao je guverner.

Što se tiče radnih mjesta, Vujčić kaže da ih je izgubljenio oko 50 tisuća i da smo trentuno na razini zaposlenost iz 2018. godine. Govoreći o monetarnoj politici Vujčić kaže da smo u srpnju ušli u tečajni mehanizam (ERM II) što je veliki uspjeh, posebno u ovim vremenima, i da bi nas bilo kakvo odgađanje ulaska u tečajnu listu pomaknulo za barem godinu dana u nazad.

- Tečajna politika ostaje ista, tečaj ćemo održavati sve od ulaska u Eurozonu i to je tečaj našeg ulaska u EU – kazao je Vujčić i dodao da će u iduće dvije godine najznačajni faktor kretanja tečaja biti saldo na tekućem računu platne bilance.

U posljednjih pola godine poduzete su mjere monetarne politike bez presedana, istaknuo je Vujčić i dodao da su napravili niz operacija kako bi financisjko tržište održali likvidnim – kombinacijom različitih mjera i operacija, ali i kupnjom vrijednosnih papira države.

- Na taj način smo imali efekt kreiranja likvidnosti od 29 milijardi kuna, koju smo stabilizirali kroz devizne operacije. Sve je to omogućilo stabilnost banaka, fondova i cijelog financijskog tržišta.

Ključne poruke guvernera Vujčića:

  • očekivanja za međunarodno okružje su se stabilizirala, a zadnjih su se mjeseci i nešto poboljšala
  • domaća gospodarska aktivnost bila je izložena iznimno snažnom padu u prvom polugodištu
  • recesija je posebno pogodila uslužni sektor, dok je pad industrije i robnog izvoza bio znatno blaži
  • oporavak gospodarstva je brzo krenuo, ali bi povratak na predkriznu razinu mogao biti spor, neujednačen i neizvjestan
  • i u kriznim uvjetima monetarna politika je osigurala stabilnost financijskog sustava, stabilnost tečaja i niske kamatne stope, što će nastaviti činiti sve do uvođenja eura
16. travanj 2024 22:35