Konferencijske vijesti
StoryEditor

Compliance officer treba biti savjetnik i pomoćnik, a ne policajac

25. Listopad 2019.
Okrugli stol: COMPILANCE OFFICER - uloga i dužnosti, Drago Kos, Irena Kajganić, Marija Hrebac, Zdenka Doko, Plamenko Barišićfoto Dražen Lapić

- Compliance je ogledao tvrtke prema van, on pokazuje tko ste i što ste i kojih se standarda pridržavate. On štiti i zaposlenike te daje odgovore što je prihvatljivo za kompaniju, a što ne – rekao je Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT na Okruglom stolu 'Compliance Officer – uloga i dužnosti'. 

Kao dio softverske zajednice KING ICT je zbog partnerstva sa svjetskim kompanijama morao uvesti compliance tj. prihvatiti compliance od stranih partnera, jer je to bio uvjet nastavka suradnje.

- Silom prilika morali smo ući u tu tematiku. Ako želite biti partner morate proći compliance procedure i dobiti certifikaciju – kazao je Barišić i dodao da većina IT tvrtki ima neku vrstu compliancea.

Drago Kos, predsjednik Radne skupine za korupciju u OECD-u dodao je da se compliance officer danas smatra policajcem u tvrtki i da kada CO uđe u prostoriju svi ostali zašute.

- On treba biti savjetnik i pomoćnik, nikako policajac, ali u praksi oni se tek moraju dokazati kao dobri savjetnici da bi ih se prestalo smatrati policajcima – rekao je Kos.

Postavilo se pitanje kako 'prisiliti' privatni sektor na compliance, jer privatnom sektoru tako nešto nije propisano Zakonom.

- Potrebno je objasniti da compliance donosi i ekonomsku korist, što bi trebalo biti dovoljno da ga i privatni sektor usvoji - kazao je Kos.

Irena Kajganić, compliance officer iz tvrtke Siemens osvrnula se na afere koje je tvrtka proživljavala zbog lošeg compliancea.

- Velike kazne, isključivanje s tendera, nesaglediva reputacijska šteta su samo neki od problema koji su proizašli iz lošeg compliancea – rekla je Kajganić i dodala da je sama egzistencija tvrtke u tim trenucima bila ugrožena. Kao razlog afera navela je nedovoljne resurse i nedovoljnu neovisnost compliance officera.

Zdenka Doko, voditeljica odjela za unutarnju reviziju u ustanovama u Gradu Zagrebu ispričala je na koji je način Zagreb osigurao usklađenost s propisima.

- Javni sektor je prepoznao compliance još 2005. godine jer nam je to bila obaveza kod pristupanja Europskoj uniji. Tada je uveden sustav unutarnjih kontrola i na taj način se osiguravala usklađenost sa zakonima – rekla je Doko i dodala da i Holding ima neku vrstu supstituta za compliance.

Kos je rekao kako nema konvencije koja bi propisivala compliance u javnom sektoru, a kada se priča o korupciji najčešće se spominje upravo javni sektor.

- Compliance je preventivno sredstvo i mora početi prelaziti i u javni sektor – zaključio je Kos.

20. travanj 2024 00:15