Konferencijske vijesti
StoryEditor

Zrinušić: Cilj nam je dobiti jednostavan, stabilan i održiv porezni sustav

29. Studeni 2019.
48 sati 2019. Zdravko Zrinušićfoto Ratko Mavar

Zdravko Zrinušić, državni tajnik u Ministarstvu financija, u sklopu konferencije 48 sati održao je predavanje 'Što financijske reforme donose gradovima' tijekom kojeg se fokusirao na poreznu reformu i njezin četvrti krug koji stupa na snagu iduće godine.

- Cilj nam je bio dobiti jednostavan, stabilan i održiv porezni sustav, kazao je Zrinušić i osvrnuo se na neke od najvažnijih stavki porezne reforme.

Tako su na zahtjeve poduzetnika da se rastereti cijena radne snage, reagirali izmjenom poreza na dohodak i izjednačavanjem troškova smještaja za sve radnike, a ne kao dosad, samo za sezonce. Među izmjenama je i ona prema kojoj, ako netko živi u Zagrebu i iznajmljuje nekretninu u Šibeniku, porez plaća prema mjestu na kojem se nalazi nekretnina.

Građanima su, istaknuo je Zrinušić, ponudili i opciju davanja prigovora na najavljene porezne reforme, od čega ih se najviše, 90, odnosilo na porez na dohodak, a 87 na porez na dodanu vrijednost.

Zrinušić je govorio i o jednoj od najaktualnijih tema posljednjih godina, a to je iseljavanje mladih i kako ga zaustaviti. Na tome zajednički trebaju raditi Vlada i gradovi, pri čemu je jedno od potencijalnih rješenja mjera kojom se mlađima od 25 godina starosti ne bi naplaćivao porez na dohodak, dok bi se onima od 26 do 30 godina naplaćivalo 50 posto tog poreza.

Poduzetnicima, odnosno manjim tvrtkama, u korist ide reforma kojom će 12 posto poreza na dobit (ranije je bilo 20 posto) plaćati tvrtke sa sedam i pol milijuna kuna prihoda, a ne kao dosad samo one s tri milijuna kuna prihoda.

19. travanj 2024 14:48