Konferencijske vijesti
StoryEditor

Ususret Danu velikih planova: Valamar započinje s gradnjom najvećeg projekta u hrvatskom turizmu, vrijednog čak 790 milijuna kuna

19. Rujan 2019.
Željko Kukurin, Valamar Riviera

 

Čelni čovjek Valamar Riviere, Željko Kukurin, na 11. Liderovoj konferenciji Dan velikih planova, koja se 25. rujna održava u zagrebačkom hotelu Westin, podijelit će svoja razmišljanja o kretanjima na turističkom tržištu i investicijske planove najveće hotelske kompanije u Hrvatskoj. Taj 45-godišnji menadžer, karijeru je počeo 2000. godine kao pripravnik u Rivijeri Poreč, članici grupacije Valamar, na mjestu pomoćnika direktora na otoku Sv. Nikola. Od 2003. do 2009. godine obnašao je različite menadžerske poslove u prodaji i marketingu Valamara te je bio zadužen za razvoj niza strateških projekata u grupi. Od 2010. do 2014. godine bio je na funkciji predsjednika Uprave Istraturista, da bi se 2015. ponovno priključio Valamar Rivijeri te je u lipnju iste godine imenovan predsjednikom Uprave konsolidiranog portfelja Valamar Rivijere. Kukurin rijetko istupa u javnosti no uoči konferencije Dan velikih planova, Lideru je ekskluzivno dao kratki intervju u kojem otkriva daljnje poslovne planove kompanije.  

Koji su, po vašem mišljenju, ključni faktori koji će obilježiti turističku 2020. i što bi turističke kompanije trebale pripremiti u svojim poslovnim planovima?

- Usporavanje rasta turističke potražnje za Hrvatsku će se nastaviti, posebno za objekte niže kvalitete. Također, doći će do daljnjeg rasta troškova, posebno troška rada i nedostatka kvalitetne radne snage u turizmu. U tom kontekstu, turističke kompanije koje neće ili nisu u mogućnosti investirati u razvoj mogu očekivati stagnaciju rasta profitabilnosti. Investicije u kvalitetu i djelatnike su ujedno i ciljevi na koje bi se trebale koncentrirati sve turističke kompanije ukoliko žele ostvariti daljnji rast. Izjednačavanje stope PDV-a u turizmu s onima na Mediteranu može značajno potaknuti povećanje plaća i investicija u narednom razdoblju. Pozdravljamo stoga najavu Vlade o sniženju stope PDV-a na usluživanje hrane u ugostiteljstvu, što je prvi korak prema približavanju uvjeta poslovanja hotelijerskih poduzeća u Hrvatskoj s onima u Europi, kao i inicijativu da se napokon riješi neriješeno pitanje turističkog zemljišta koje usporava razvoj, posebno u kampovima. 

Na čemu će biti Valamarov poslovni fokus u narednoj godini?

Valamar je uspješno realizirao investicije i poslovne ciljeve postavljene za prethodno trogodišnje razdoblje, a do kraja godine predstavit ćemo ciljeve i strategiju do 2022. U sljedećem periodu još ćemo se snažnije fokusirati na upravljanje ljudskim potencijalima, digitalizaciju poslovanja te daljnji razvoj Valamarovih proizvoda i servisnih koncepata. Nastavit ćemo razvijati poslovanje u skladu s našom formulom uspjeha koja počiva na ulaganjima u zaposlenike, proizvode i destinacije, vodeći brigu o održivom razvoju i društveno odgovornom poslovanju. Ove jeseni Valamar započinje s gradnjom najvećeg projekta u hrvatskom turizmu, vrijednog čak 790 milijuna kuna koji će biti perjanica porečkog turizma. Sadašnji hotel Pical 2* bit će do sezone 2021. transformiran u luksuzni hotel Pinea 5*, radit će tijekom cijele godine te će imati najveći hotelski event centar u Istri, uz brojne sadržaje u kojima će moći uživati gosti i građani. Ovaj projekt nalazi se unutar nove zone Pical u Poreču u koju ulažemo ukupno više od 1,5 milijardi kuna.

Kakvom ocjenjujete ovu poslovnu godinu, poslujete li u skladu s planiranim ciljevima? Jesu li iskrsnuli neki nepredviđeni faktori?

Unatoč izazovnoj turističkoj sezoni te povećanju konkurentnosti pojedinih destinacija na Mediteranu, bilježimo rast poslovanja, osobito u novo-investiranim objektima. Važan pokazatelj je i da Valamarovi prihodi izvan ljetne sezone kontinuirano rastu i čine više od 50 posto ukupnih prihoda od prodaje. To je najbolja potvrda Valamarove dugoročne strategije ulaganja u kvalitetu te razvoj destinacija i destinacijske ponude. Ulaganje u zaposlenike i osiguranje najboljih uvjeta rada ostaje nam i dalje kao ključni fokus. Najveći smo poslodavac u hrvatskom turizmu s oko sedam tisuća zaposlenika ove sezone. Ponosni smo što je Valamar prema neovisnom istraživanju i ove godine potvrdio poziciju najboljeg poslodavca u turizmu i među TOP 10 je najboljih poslodavaca u Hrvatskoj.

Planirate li nastavak akvizicija turističkih kompanija (u vlasništvu države ili privatnom vlasništvu)?

Valamar je najveći investitor u hrvatski turizam s ukupnim ulaganjima od oko 5,8 milijardi kuna, od čega smo u akvizicije uložili oko 670 milijuna kuna. U proteklom periodu Valamar je uspješno finalizirao proces preuzimanja poduzeća Imperial Rab i Hotela Makarska d.d. u partnerstvu s AZ obveznim mirovinskim fondovima. Također, realizirana je akvizicija hotela u Obertauernu u Austriji, čime je učinjen prvi iskorak u internacionalizaciji poslovanja. Osim toga, u srpnju ove godine uspješno je okončan stečajni postupak Helios Farosa na Hvaru gdje će Valamar u suradnji s PBZ obveznim mirovinskim fondom od ove jeseni započeti s restrukturiranjem poslovanja i ulaganjima. Vjerujemo u rast i potencijal hrvatskog turizma, imamo kvalitetne dugoročne partnere te ćemo i dalje biti aktivni u akviziciji hotela u Hrvatskoj, ali i internacionalno, jer je širenje izvan Hrvatske u narednim godinama dio strategije razvoja Valamara.

25. travanj 2024 19:36