Konferencijske vijesti
StoryEditor

Antoljak: Nije dovoljno biti kreativan i stvarati novi svijet, maštovitost moramo razvijati u tvrtkama

05. Svibanj 2016.

Liderova konferencija Kako uspjeti - Crni labud u plavom oceanu nastavljena je predavanjem o idejama koje mijenjaju svijet koje je održao Vedran Antoljak, iz Sense Consultinga, tvrtke koja se bavi inovacijama s ciljem predviđanja budućnosti.

Vedran Antoljak je na konferenciji tijekom predavanja istaknuo da danas živimo u najbolje doba svjetske povijesti, ali živimo brzo, te da su neka od važnih pitanja kako smisliti bolje ideje i kako napraviti sustav inovativnosti koji će ih realizirati. Također, kad gledamo što donosi budućnost, pravo pitanje koje trebamo postaviti je ono hoće li i roboti trebati pishijatra?

- Prošle godine se prikupila ista količina novih informacija, koliko ih se, primjerice, kreiralo u pet tisuća godina. Količina tehnološkog znanja se duplicira svake dvije godine što se odražava na STEM područje i naučeno brzo zastarijeva.

- Više nije dovoljno biti kreativan i stvarati novi svijet, danas je maštovitost ono što moramo razvijati u kompanijama.

Kreativnost poštuje neke parametre, a mašta samo gleda kontekst i razmišlja fokusirajući se na ono što je nemoguće.

- Danas se više ne traže kreativci u najvećim kompanijama svijeta, nego ‘luđaci’ i  vizionari – kaže Antoljak ističući da trenutačno ne postoji 60 posto zanimanja koja će se pojaviti u skoroj budućnosti, primjerice korporativni reorganizator, stručnjak za nostalgiju, dizajner otpada, terapeut za kraj života, robo-pshijatar…

Nakon što su Alen Balen, Radio Yammat, Martina Tomljanović, direktorica marketinga Borova, Goran Vrabec, Volim Ljuto, Matija Žulj, Agrivi i Vedran Vukman, Vyoocam, govorili o tome kako su razvili svoje tvrtke, održan je okrugli stol na temu - Oni su pronašli formulu za uspjeh na kojem su sudjelovali gore spomenuti poduzetnici, a koji je moderirao Antoljak. Razgovaralo se o idejama, realizaciji, osnivanju start upova i razvoju tvrtki, investicijama, zaposlenicima, planovima te o potencijalnoj prodaji tvrtki.

Konferencija je nastavljena predavanjem Dariana Škarice, osnivača i direktora Div IT sustavi, koji je govorio o spajanju inovacija s tržištem. Div IT se bavi razvojem softvera i sadržaja u virtualnoj i miješanoj stvarnosti, a Škarica ističe da će ti pojmovi već za nekoliko godina biti dio svakdašnjice.

- Treba se pripremiti za tehnologiju koja tek dolazi, do 2020. tržište virtualne stvarnosti vrijedit će 30 milijardi dolara, a miješane stvarnosti 120 milijardi dolara – kaže Škarica.

Konferencija je završila radionicom o odabiru organizacijskog oblika za poslovni pothvat koju je vodio Božidar Andrija Lukša, direktor Texela.

15. travanj 2024 17:36