Konferencijske vijesti
StoryEditor

Banke u regiji likvidne su, ali svima pada kreditna aktivnost

10. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Na ovogodišnjemu Susretu guvernera regije koji poslovni tjednik Lider organizira od 31. ožujka do 1. travnja u Rovinju i na kojemu okuplja čelne ljude središnjih banaka regije o trendovima i problemima u bankarstvu govorit će i predstavnici komercijalnih banaka iz Austrije, Srbije i Hrvatske

U godinama od početka krize u većini je regionalnih zemalja porasla depozitna baza, središnje banke u okviru su svojih mogućnosti i monetarnog režima provodile ekspanzivnu monetarnu politiku, pokazatelji likvidnosti pokazuju da su banke u svim zemljama regije visokolikvidne.

Međutim, u većini zemalja zabilježen je pad, spor oporavak ili stagnacija kreditne aktivnosti, pogotovo u korporativnom sektoru. Postoji li problem u ponudi ili potražnji kredita? Je li riječ o prestrogome regulatornom okviru? Ili o averziji prema riziku zbog neizvjesnosti koja i dalje traje?

To su neka od pitanja na koja ćemo odgovore potražiti na 4. susretu guvernera regije koji poslovni tjednik Lider organizira od 31. ožujka do 1. travnja u Rovinju i na kojemu  tradicionalno okuplja čelne ljude regionalnih središnjih banaka – Senada Softića (BiH), Milojicu Dakića (Crna Gora), Dimitra Bogova (Makedonija), Boštjana Jazbeca (Slovenija), Jorgovanku Tabaković (Srbija) i Borisa Vujčića (Hrvatska).

Četvrti susret  guvernera regije otvorit će guverner Narodne banke Češke Miroslav Singer koji će govoriti o alatima središnjih banaka u poticanju gospodarskog rasta, ciljevima monetarne politike te pripremi središnjih banaka nečlanica Europske unije za ulazak u EU.

Osim čelnika monetarne vlasti u regiji o trendovima u bankarstvu govorit će predstavnici komercijalnih banaka Christoph Shöfböck (Erste&Steiermärchishe Bank), Marinos Vathis (Vojvođanska banka), Tomislav Vuić (Hrvatska poštanska banka) te direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović. 

Više o konferenciji doznajte na https://lider.media/guverneri-2016/

18. travanj 2024 10:13