Konferencijske vijesti
StoryEditor

Barišić: Hrvatska ICT industrija dobila veliko priznanje svrstavanjem u pokretače gospodarstva

20. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Iako je danas mnogim kompanijama, pa i KING ICT-u cilj održivost, zlobnici ga još uvijek uspoređuju s preživljavanjem.

No preživljavanje ipak puno bolje odgovara opisu situacije u kojoj je hrvatsko gospodarstvo, kazao je Plamenko Barišić, predsjednik Uprave KING ICT-a prilikom otvaranja godišnje konferencije te kompanije.

-Preživljavanja se ne treba stidjeti, jer je ono jedna od najznačajnijih ljudskih vrlina. Čini nas otpornijim, daje nam nove spoznaje o pravim životnim vrijednostima i uči nas kako biti bolji ljudi. Zahvaljujem svima na još jednoj preživljenoj godini KING ICT-a – poručio je Barišić.

Dodaje kako je tvrtka ušla u 15. godinu poslovanja te je od lanjske konferencije stvorila 65 novih radnih mjesta. No ono što zabrinjava, kaže Barišić je činjenica da preživljavanje traje predugo. Mnogi naime nisu izdržali te su odselili iz Hrvatske. To ne mora biti ništa loše, no može postati dostignemo li kritičnu masu onih koji su otišli. Ključan faktor ICT industrije su ljudi i ona je vrlo osjetljiva na odljev.

Barišića ohrabruje što je hrvatska ICT industrija dobila veliko priznanje svrstavanjem u pokretače gospodarstva prema nacionalnoj industrijskoj strategiji.

– Strategija je pobudila mnoge komentare kako to obično i biva, ali bitno je da je imamo i da će ona imati stabilan životni ciklus bez obzira na to koja će politička struja vladati zemljom – zaključio je.

Branko Baričević, šef Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj obećao je pomoć u pronalaženju novih ideja. –Cilj je dostižan – postali smo članica EU-a i dokazali smo da je to moguće. To je rezultat općeg nacionalnog konsenzusa. Hrvatska se mora uklopiti u novi okvir i zadnjih nekoliko mjeseci je iskazano znatno razumijevanje da se moraju učiniti koraci prema boljoj integraciji. Glavna tema nam mora biti inteligenan i održiv rast jer je on je potreba ovog vremena – dodaje Baričević.

Prema njegovim riječima, Hrvatska ne može biti zemlja jeftine radne snage i loših proizvoda, već treba čuvati poziciju koju ima i ne živjeti u strahu od rasta koji je ipak ograničen korištenjem prirodnih resursa i očuvanjem okoliša.

26. travanj 2024 22:07