Aktualno Konferencijske vijesti Preporučeno

Bas Bakker: Šokovi u budućnosti neće biti isti kao u prošlosti, ni euro ni slobodna fluktuacija nisu rješenje za sve

Bas Bakker
Tin Bašić

Glavna tema petog Susreta guvernera euro je kao sidro monetarnih režima. O njemu je pričao i Bas Bakker iz Međunarodnog monetarnog fonda. Fiksni devizni tečaj donosi veći kredibilitet zbog manje inflacije i stabilnijeg gospodarskog okruženja, čime se potiče međunarodna trgovina. Dobar primjer je Bugarska koja je devedesetih prošla kroz hiperinflaciju koja je riješena upravo na taj način, kazao je.

Za promjenjivi tečajni režim dobar je primjer Poljska koja od devedesetih godina nije ušla u recesiju. Tu su još Mađarska, Češka, Slovenija. U državama koje su dozvolile aprecijacije tečaja, manje se povećao deficit od onih koje su zadržale devizni tečaj. No, je li promjenjivi tečaj bolji? On može biti problem ako imate veliku izloženost euru; putem kredita i putem depozita. Imamo dvije opcije, za države s fiksnim tečajevima, ili će se držati režima ili će se fleksibilizirati. Ako se odluče za prvu opciju, moguće se poteškoće i to po pitanju zapošljavanja i BDP-a. Ako idemo prema fleksibilnim deviznim tečajevima, tu trebaju neki preduvjeti. Šokovi u budućnosti neće biti isti kao u prošlosti; ni euro ni slobodna fluktuacija nisu rješenje za sve. Kriza se može pojaviti pod bilo kojim deviznim režimom.

>>>Boris Vujčić: Uvođenje eura je bolje i brže od rekunizacije

Euro kao sidro monetarnih režima bila je i tema tradicionalnog okruglog stola guvernera regije koji je okupio guvernere Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Kosova, BiH i Crne Gore.

-Hrvatska ima stabilan tečaj koji nije fiksiran jer pokušavamo imati najbolje od oba ‘svijeta’. Imamo izrazit stupanj eurizacije, a s druge strane, dva puta smo imali deprecijaciju tečaja s padom gospodarske aktivnosti – rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić. Potražnja za kunskim kreditima, daleko je viša nego prije i ti krediti rastu puno brže nego eurski. Sad je to na 40 posto ukupnih kredita. No, stvara se disbalans između aktivne i pasivne strane bilanci banaka.

– Puno brži i bliži put je uvođenje eura, nego rekunizacija – zaključio je Vujčić. Guverner CB BiH istaknuo je kako je tečaj konvertibilne marke vrlo realan te ne otežava izvoz nego je veći problem vrlo niska produktivnost.

>>>>>>Otvoren 5. Susret guvernera regije koji je okupio najveće financijske igrače u regiji

– Na ovaj način najviše pomažemo gospodarstvu, no to nije zamjena za ostale politike poput fiskalne- kaže Softić. Crna Gora ima vrlo sličnu situaciju – jedna od rijetkih je centralnih banaka koja za cilj ima financijsku stabilnost. Uvođenjem eura suočili su se s priljevom kapitala od stranih investicija, turizma i međubankarskih tokova te danas više nitko u Crnoj Gori ne razmišlja o promjeni monetarnog režima – kazao je viceguverner Crne Gore Nikola Fabris.

Komentari