Konferencijske vijesti
StoryEditor

Bernardić: Želim Zagreb na tehnološkoj karti svijeta

05. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu započeo je dvodnevni seminar -izložba Ruske inovacije s tematskim fokusom na nanotehnologiju i nove materijale te tehnologiju vezanu uz zaštitu okoliša i sigurnost.

Rezultat je to potpisanog Sporazuma između Ruske Federacije i Hrvatske iz svibnja 2011. o znanstvenoj suradnji, a organizatori su Poslovno-inovacijska agencija Hrvatske BICRO i FER-a u suradnji sa Sveučilištem u Moskvi, Ruskom unijom inovacijskih i tehnoloških centara te drugim partnerima iz Ruske federacije pod pokroviteljstvom Europske poduzetničke mreže (EEN). Skup je otvorio dekan FER-a Nedjeljko Perić istaknuvši da je seminar-izložba od velike važnosti za Hrvatsku jer je zemlji potreban napredak s time da se on najbolje može ostvariti kroz inovacije i tehnološki razvoj.-Kako su obje zemlje prolazile kroz strukturne političke i ekonomske promjene znanstvena suradnja bile je sporadična, a ovim se skupom nadamo otvoriti kvalitetnu suradnju jer ćemo kroz diskusiju s ruskim kolegama stvoriti potrebnu platformu - kazao je Perić.

Konkretnoj suradnji s konkretnim rezultatima nada se i Hrvoje Meštrić, ravnatelj BICRO-a poručivši da će njegova agencija pružati svesrdnu podršku. O važnosti skupa govorio je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika rekavši da se seminar izvrsno poklapa s inicijativom pokrenutoj u Hrvatskoj jer Sveučilište u Zagrebu, Centar za fiziku i Institut Ruđer Bošković planiraju zajedničko osnivanje centra za nanotehnologiju.

- Pokušavamo pokrenuti promjenu stanja deindustrijalizacije koje je na snazi u Hrvatskoj. Koliko je to stanje teško zrcali se u podacima da su 92 posto tvrtki u našoj zemlji mikrotvrtke u prosjeku s dva zaposlenika, a daleko smo ispod europskog prosjeka s brojem inovacija jer ih na milijun stanovnika broji samo sedam - istaknuo je Zelenika. Predsjednik gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić s okupljenima je podijelio plan da od Zagreba u 21 stoljeću želi stvoriti visoko tehnološki centar i kao takvom mu osigurati mjesto na tehnološkoj karti svijeta.Ruske goste veleposlanika Roberta Vartanovich Markaryana i akademika Valerija Kulichina pozdravio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, a oni su izrazili želju za osmišljavanjem i provedbom zajedničkih projekata.- Ponudit ćemo brojne projekte, a nadamo se da će hrvatski kolege uzvratiti svojim ponudama koje ćemo mi sa zahvalnošću prihvatiti - zaključio je Kulichin.

26. travanj 2024 09:59