19. studeni 2015.

Birokracija i previše pravila rezultira maćehinskim odnosom države prema poduzetnicima

lider.media
lider.media

U nastavku konferencije 48 sati o pogledu iz Bruxellesa na situaciju u Hrvatskoj pričala je Ivana Maletić iz Parlamenta EU. – Glavna načela EU su partnerstvo, jer bez zajedništva nema ništa, strateški pristup problemima, postavljanje ciljeva i indikatora mjerenja uspješnosti, te jednostavnost- priča Maletić.

Baš birokratsko kompliciranje procesa, previše regulativa i pravila koji rezultira u maćehinskom odnosu države prema poduzetnicima ono su, prema Maletić, što koči hrvatski napredak.

–  Zar itko misli da ćemo ukidanjem županija ili njihovim spajanjem riješiti sve probleme. Odgovor je u navedenim načelima EU - zaključuje Ivana Maletić

O iskustvima iz Italije govorila je Olga Simeon, koordinatorica za državne potpore Regija Italije, čije bi iscrpno i pravnim stavkama prepuno predavanje hrvatskim lokalnim upravama trebalo poslužiti kao putokaz.

Jakša Puljiz smatra kako je najvažnija poanta EU  fondova to hoćemo li biti sposobniji nakon iskustva s njima, te hoćemo li imati djelotvorniju javnu politiku. Vrijednost  isplata iz državnog proračuna sufinanciranih iz EU fondova 30. 09. 2015 bila je 3, 5 milijardi kuna, dok je u rujnu 2014 isplata bila 1, 5 milijarde kuna, a godinu dana ranije tek 866 milijuna kuna.

– Ugovorena su sva raspoloživa sredstva za razdoblje 2007-2013, no tek smo na pola puta s projektima. No,isto tako već smo započeli provedbu projekta u okviru razdoblja 2014-2020 – dodaje Puljiz.

Kratko predavanje na temu dodjele potpore na lokalnoj i regionalnoj razini održao je Zlatan Janeš iz AS Consulta.

- Poduzetnici, pazite kada dobivate potpore. Neznanje zbog kojih projekt niste izveli vas neće spasiti od kazne.  Europska komisija neće sama djelovati, no ukoliko vas netko prijavi oni će djelovati brzo i efikasno. Od 2000 do 2012 godine Komisija je naložila povrat od država u iznosu od 20 milijarde eura, od čega je već naplatila 13, 5 milijarde – upozorava Janeš.