Konferencijske vijesti
StoryEditor

Budućnost je u ekskluzivnim sadržajima, ali Hrvatska je premala za Netflix

28. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Na samom zaključku 4. telekom konferencije, sudionici okruglog stola o razvoju industrije poručili su koji su ključni faktori za uspjeh u 2014. godini i stabilan rast do 2020. godine.

Prije svega uložiti treba u prodajnu infrastrukturu, integrirane usluge, a velik potencijal imat će i digitalno oglašavanje.  Jedan od važnijih trendova mogla bi biti i konsolidacija tržišta, jer se cijela ekonomija smanjuje.

Pitanje je ima li konsolidacija koja spašava telekome prioritet nad konsolidacijom koja štiti tržišno natjecanje. Od ostalih tržišnih segmenta, Dražen Mavrić sa Nove TV vjeruje se da će televizija ostati najjači medij i najjača platforma za oglašavanje.

Na pitanje moderatora Dejana Ljuštine o nedostatku ulaganja u LTE, Malin Holmberg iz Tele 2 kazala je kako će se u pojedine tržište segmente ulagati kada za njima nastane potražnja. Najbolji primjer je 4G mreža koja prema njenim riječima u Hrvatskoj još nije potrebna, a i na globalnoj razini ima penetraciju od tek jedan posto.

- Kada zabilježimo potražnju za 4G-om u korporativnom sektoru tražiti ćemo rješenja. 3G je zasada dovoljno dobar za postojeću generaciju pametnih telefona - rekla je Holmberg.

Saša Kramar iz Iskona kaže, pak, da je širokopojasni pristup internetu njihova ključna usluga na kojoj se grade sve ostale usluge. Navodi kao primjer da je Iskon još 2011. ponudio multiscreen televiziju za računala i pametne telefone. Što se tržišta tiče, Kramar misli da je ono premalo i samim time ono stvara niz nedostataka.

Dražen Mavrić iz Nove TV u telekomima ne vidi konkurenciju, već jedan od kanala kojima može distrubuirati svoj sadržaj krajnjim korisnicima. Njihovi video servisi uspješno surađuju sa dva vodeća hrvatska teleoperatera, zbog čega ih promatraju isključivo kao partnere. Eksluzivni sadržaj je uz to, glavni okidač za dobivanje naklonosti korisnika čemu svjedoči i činjenica da je i Netflix krenuo u tom smjeru.

Daniel Šimić iz IBM podijelio je iskustva o traženju novih poslovnih modela iz regije: - Telekomi su u jako teškoj poziciji. Svi vide budućnosti u bundleovima, a nove poslovne modele je jako teško naći. Jedan od telekoma je kupio i banku, pa će biti zanimljivo vidjeti kada krenu s mikrokreditiranjem – pita se Šimić.

Na budućnost i razvoj VIP-a od njegova osnivanja najveći utjecaj imalo je pet strateških poteza, objasnio je Mladen Pejković, direktor VIP-a. Prvi korak bilo je ulaganje u prepaid još 1999. godine, nakon toga snažno investiranje u razvoj podrške, prvi GPRS, alternativni brend Tomato i akvizicija B.neta.

Ključ upjeha za Novu TV bila je snažna domaća produkcija. - Bazirali smo se na domaću produkciju. Naša je odluka bila da imamo broj jedan informativni i zabavni program. To je izgledalo kao nemoguć cilj zbog tradicije HRT-ova informativnog i RTL-ov zabavnog programa. Nosili smo se s tim i pocionirali smo Novu tako da od obje konkuretske kuće uzmemo ono što je najbolje- veli Mavrić, dodavši da HRT prima prevelike subvencije obzirom na veličinu tržišta.

Na pitanje iz publike zašto u Hrvatskoj nema velikih video servisa poput Netflixa, Pejković odgovara:

– Naš je proizvod megabajt u kombinaciji sa dobrom uslugom. Eksplozija megabajta nije loša, ali prije treba napraviti domaću zadaću tj. poboljšati konkuretnost. Mislim da je trend cord cuttinga (otkazivanja kabelske televizije u korist OTT televizija) prenapuhan, te da je Hrvatska premalo tržište za Netflix na koji otpada pola godišnjeg internetskog prometa u SAD-u. 

28. travanj 2024 16:14