Konferencijske vijesti
StoryEditor

Buneta: U listopadu će se obrisati 35 tisuća društava

24. Listopad 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Obzirom na prevladavanje pesimističnih prognoza iznesenih tijekom konferencije, slobodno možemo zaključiti da je posljedni dio, okrugli stol koji je okupio stručnjake iz svih djelatnosti realnog sektora, završio zapravo optimistično.

Sugovornici; prva dama Fine Anđelka Buneta, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u HUP-u Petar Lovrić, glavni direktor IBM Hrvatska Krešo Perica, čelnik AutoZubaka Pavo Zubak, vlasnik Munje Ivan Miloloža i Andre-Marc Prudent, predsjednik Uprave Splitske banke iznijeli su i vlastite prognoze, neke više, a neke manje optimistične od prognoza ministra finacija Slavka Linića.

Tako su, primjerice, planovi IBM-a ambiciozniji od onoga što tržište projicira, a čelnica Fina koja je napravila velike zaokrete u reorganizaciji i donijela nove strateške smjernice, očekuje rast prihoda, no Buneta nije baš optimistična kao LinićKomentirali su i Zakon o finacijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Zubak pozdravlja finacijsku disciplinu, Lovrić pak kaže da uvođenje tog Zakona nije nešto što poduzetnici mogu hvaliti i više je protiv porezne presije, budući da se PDV ne smanjuje, a novostvorne vrijednosti nema.

Miloloža se nadovezao na rok plaćanja od 60 dana što propisuje Zakon. On smatra da se to ne može riješiti na taj način te da je to apsolutna demagogija jer tvrtke jedne drugima izdaju zadužnice s rokom naplate od godinu dana.- Ja sigurno imam 20 kilograma zadužnica u tvrtki – naglasio je Miloloža.Što se pak tiče prvih iskustava u provođenju Zakona, Buneta je potvrdila, da se po sili zakona tvrtke čiji su dugovi stariji od pet godina brišu i u listopadu će se obrisati 35 tisuća trgovačkih društava i smanjiti nelikvidnost za sedam milijardi kuna.

Banke tu također igraju važnu ulogu jer bez njih neće biti oporavka, a Zakon omogućuje bankama da pomognu državi da počne potraživanja pretvarati u vlasničke udjele. Prudent kaže da je Splitska banka uvijek spremna finacirati dobre projekte, a da će se analizirati slučaj po slučaj kako bi se vidjelo koji je projekt dobar, a koji ne.Nadalje, Perica smatra da postoje tvrtke koje uspješno posluju i svoje poslovanje temelje na korištenju novih tehnologija, a neke su čak i zbog toga konkurentnije. Nada se da će se u EU konkurencija pojačati i da će onda to natjerati i druge da ulažu u nove tehnologije.

A hoće li se i dalje ‘kresati‘ troškovi?- Kresati možete do određene granice, nakon toga se gasite. Ako želite biti konkurentni na bilo kojem tržištu, morate biti ekonomični, a to donosi rješavanje balasta – mišljenje je Milolože, s kojim se slaže i Zubak.U Fini pak se, doduše, očekuju promijene i pretumbavanje po pitanju broja zaposlenih.Sudionici okruglog stola samima sebi i poslovnoj zajednici na kraju su poručili svoje ‘novogodišnje želje‘. I dok se spominjalo više optimizma i vjere u sebe, promjena slike u glavi, izvlačenje najboljeg i investicija te jačanje regionalnog razvoja, pomalo ironična Miložina je želja sažela sve u jednoj rečenici: Sretna nam Nova godina.

26. travanj 2024 07:41