Konferencijske vijesti
StoryEditor

Čačić: Kad je o energiji riječ Hrvatska mora imati svog igrača

03. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

- Mi smo u apsolutnim razmjerima osmi najveći uvoznik struje u svijetu, a u relativnim razmjerima drugi uvoznik, što je apsolutno ludo i neopravdano.

Mi smo na 20 posto rezerve, na granici pucanja cijelog sustava, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimi Čačić na prvoj regionalnoj konferenciji o energetskoj budućnosti pod nazivom ‘Energetska politika Vlade-provedba u organizaciji tjednika Lidera, a pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva. Čačić je u svom izlaganju podsjetio na visok stupanj ovisnosti Hrvatske o uvozu nafte i plina. 

- Potpuno sam svjestan nužnosti otvorenosti prema znanosti, ali nametanje stranih mišljenja Hrvatskoj ne smatram dobrim, jer moramo znati odgovore i što je najbolje za nas. Naime, Hrvatska ne može ostaviti da drugi odlučuju o njezinom interesu i kad je riječ o energiji, moramo imati vlastiti dobavni izvor, moramo imati svog igrača! Također trebamo plinske elektrane s brzim startom blizu potrošača i to na lokacijama od Zagreba do Slavonskog Broda, a ne smijemo zaboraviti niti Jadran, rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

Zanimljivo je da EU ne priznaje hidroelektrane kao obnovljive izvore energije, a ako ona ne priznaje rijeke kao obnovljive izvore energije to je zato što želi prodati svoje tehnologije, uvjeren je Čačić. Do 2020. godine planirane investicije u energetiku iznose 15 milijardi eura, a radi se o uistinu velikim novcima i mi stoga moramo 5 do 6 puta ubrzati investicije, dodao je.

 Kao još jednu važnu komponentu spomenuo je štednju i energetsku učinkovitost jer Hrvatska po jedinici proizvoda troši dva puta više nego što je standard u EU i u industriji i u kućanstvima. Kao najveći problem istaknuo je stambeni fond jer se 40 posto bezrazložno potrošene energije potroši upravo u njemu. Kako se energetska učinkovitost više ne bi računala kao zaduženje, ovih dana se kreće u mijenjanje Zakona o proračunu, najavio je.

20. travanj 2024 10:22