Konferencijske vijesti
StoryEditor

Čak 50 gradonačelnika dolazi na susret s poduzetnicima u Umagu

12. Studeni 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Peti susret gradonačelnika i poduzetnika ‘48 sati‘ ove će godine u Umagu na jednom mjestu ugostiti najviše gradonačelnike do sada - očekuje se 50 gradonačelnika i više od 30 ostalih predstavnika gradova i načelnika.

Sve sudionike konferencije koja traje od 13. do 15. studenog, a počinje sutra pićem dobrodošlice, očekuje program koji obrađuje aktualne i goruće teme, koje podjednako zanimaju i gradske uprave, ali i poduzetnike čije usluge i proizvodi mogu olakšati posao gradonačelnika i pomoći u razvoju lokalne zajednice.

Jedna od takvih tema jest zaštita okoliša koja će sigurno obilježiti prvi dan susreta, četvrtak. U obveze lokalne zajednice za učinkovito zbrinjavanje otpada sudionike će uputiti ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, a u nastavku će biti zanimljivo i čuti koje su sve mogućnosti uporabe otpada, financiranja javnih i privatnih inicijativa u sklopu operativnog programa ‘Okoliš’ u sljedećoj finacijskoj godini, gdje se otvara prostor za novi biznis te iskustva gradova poput, primjerice, Čakovca ili Križevaca, koji već odavno ‘žive’ u skladu s odrednicama novog zakona. Isti dan upoznat ćemo i neke od pametnih gradova te čuti njihova iskustva u iskorištavanju prilika za smanjenje troškova te pretvaranja slabosti u prednosti. 

Petak počinje panelom ‘Gradovi prijatelji investicija - Gdje je problem?’ u koji će uvesti potpredsjednik Vlade Branko Grčić predavanjem na temu ‘Što mogu učiniti gradovi da privuku investitore?’. Kako grad, odnosno lokalna zajednica potiče poduzetnike i gdje su problemi, još je jedan dio rasprave koja će se voditi u petak i dati bolji uvid u načine kojima gradovi mogu pomoći u stvaranju poduzetničke klime.

Konferencija završava Izbornom skupštinom Udruge gradova, koja će se prvi puta održati ove godine. Na sjednici će se birati vodstvo Udruge za mandat 2013.-2017. i usvojiti temeljni poslovni akti za 2014., a Udruga će predstaviti i centralni informacijski sustav preko kojeg će više od osam tisuća službenika u lokalnoj samoupravi imati pristup najnovijim informacijama iz sektora te pregled financijskih, demografskih i drugih poslovnih podataka o svim jedinicama lokalne samouprave.

07. svibanj 2024 18:51