Konferencijske vijesti
StoryEditor

Deficit je nastao jer smo iz ormara izvadili sve što je bilo skriveno

27. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Branko Grčić, podpredjednik Vlade i fondova Europske unije, ‘dežurni optimist‘ u Vladi sa Liderove konferencije Dan velikih planova poručio je okupljenim gospodarstvenicima kako depresija i pesimizam ne vode nigdje. Prema Grčiću, bez dobrih očekivanja nema ni oporavka koji se polako počinje nazirati. Kazao je kako ga iznimno veseli rast pokazatelja u potrošnji i industriji koji su padala posljednjih pet godina.

- Možemo napraviti iskorak u gospodarstvu. Relativno teška situacija, posebno u fiskalnom dijelu, možda izgleda dramatično, no kada se ona rasčlani i analizira, ona ne izgleda toliko loše. Ove godine u deficitu ima četiri milijarde rashoda više zbog ulaska u Europsku uniju – to je samo statistika, jer taj novac treba iskoristiti za rast prihoda u proračunu. Četiri milijarde moraju otići u gospodarstvo i novac moraju ih dobiti oni koji će raditi projekte i koristiti novac Europske unije- rekao je Grčić.

Prema njegovu tumačenju, proračunski deficit od 17 milijardi kuna nastao je zato jer je Vlada iz ormara izvadila sve što je bilo skriveno. Kamate na dug na godišnjoj razini rastu stopom od dvije do tri milijarde kuna, što je Vladu nagnalo i na monetizaciju autocesta, a novcem od monetizacije servisirati će se javni dug.

- Vlada nema prostora za skrivanje, a prethodne vlade to nisu htjele priznati pa se deficit skrivao. Istina je i što kaže ministar Linić, da se poduzetnike pomoglo smanjenjem doprinosa i oslobođenjem od plaćanja poreza na reinvestiranu dobit. I zbog toga imamo probleme sa održavanjem proračuna, kojem bi u ovom času najbolje godio rast BDP-a. Ako ne postignemo rast BDP-a sve mjere koje smo odradili su uzaludne - poručio je Grčić, istaknuvši da je vlada provela tridesetak od 90 mjera za jačanje konkuretnosti što je urodilo i skokom na listi globalne konkurentnosti.

U idućoj godini Vlada će nastaviti i sa mukotrpnim poslom uklanjanja prepreka za ulagače – osam takvih projekata realizirano je ove godine, dok ih za 2014. ostaje još 12. Isto tako, naglasio je kako je realizacija javnih projekata u prvih pola godine rasla 30 posto, dok su u zadnjih godinu i pol ugovoreni iznosi iz EU fondova udvostručeni.

-Te brojke govore da ova Vlada ipak nešto radi. Preko noći deficit i javni dug neće nestati – Zato i guramo reforme i naši reformski paketi ne kasne. Te reforme i koštaju, poput outsorcinga u javnoj upravi. U Ministarstvu obrazovanja u segmentu čišćenja ima 8000 ljudi – zamislite tek koliko ih je tek u zdravstvu? Omjer privatnog i javnog će se mijenjati, a za to treba vremena.

19. travanj 2024 12:42