Konferencijske vijesti
StoryEditor

Dejan Ljuština: U industriji su se pojavili novi igrači, a s njima i novi poslovni modeli

06. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

- Dosad su nas telekomi tjerali da mijenjamo svoje poslovne modele, ali i oni su dobili izazivače pa je svakako zanimljivo saznati u kojem smjeru se kreću njihovi trendovi - kazao je na otvorenju pete konferencije Trendovi u telekomunikacijama 2015 glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

- Svake godine okupljamo sve veći broj sve zainteresiranijih sudionika - istaknuo je Šajatović na početku konferencije u godini kojom Lider ulazi u prvo desetljeće izlaska tjednika, najavivši izlaganje člana Uprave i partnera u Odjelu poslovnog savjetovanja tvrtke PwC Hrvatska s kojom Lider organizira konferenciju, Dejana Ljuštine.

- Eko sistem se značajno mijenja, u industriji su se pojavili novi igrači, a s njima i novi poslovni modeli - rekao je Ljuština.

Ljuština ističe kako se radi o vrlo dinamičnom eko sistemu koji pruža ogromne mogućnosti za razvoj.

- Jedan od primjera je Bragi, kao triger novog poslovnog modela koji koristi digitalizaciju. Ono što digitalizacija radi je sve značajnije - ističe Ljuština te upozorava kako se osnovni modeli poslovanja mijenjaju u roku od tri do četiri godine.

- Kompanije propadaju u tom roku, i vidimo što se događa s onima koji nisu prihvatili izazov  - rekao je Ljuština.

Istaknuto je kako je ključ opstanka telekoma u racionalizaciji troškova, konsolidaciji, novim tržištima, ali i inovaciji.

 - Postojeći telekom eko sistem značajno će se promijeniti, a tri moguća scenarija su da internet i OTT zavladaju, drugi je coopetition i treći scenarij odnosi se na to da će telekomi ostvariti svoja digitalna carstva. Osobno mislim da je istina negdje u sredini - predviđa Ljuština.

Što se medija tiče, digitalni mediji i televizija postaju dominantni.

 - Multiscreening, multitasking, sadržaj na zahtjev, integracija sa društvenim mrežama postaju nove potrošačke norme - istaknuo je Ljuština.

Na konferenciji Trendovi u telekomunikacijama 2015 o tome kako se telekom kompanije nose s tržišnim trendovima, regulatornom izazovima, promjenom navika i očekivanja kupaca govorit će i predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković, predsjednik Uprave Vipneta Jiří Dvorjančanský, član Uprave Tele2 Viktor Pavlinić te predsjednik Uprave Iskona Saša Kramar. Na tradicionalnom panelu Telekom CEO‘s otkrit će više o svojim planovima i strateškim izazovima u godini koja je pred nama.

26. travanj 2024 11:05