Konferencijske vijesti
StoryEditor

Direktori su vozači, a kontroleri suvozači u poslovnom reliju

05. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

U nastavku 1. međunarodne konferencije o kontorolingu, Denis Petrović, menadžeri i partner u austrijskom Contrast Management-Cunsultingu te konzultant austrijske i hrvatske Vlade okupljenim je sudionicima objasnio važnost informacija koju kontroleri daju financijskim direktorima.

- Hrvatska je na potpuno istom putu kao i Austrija, samo zaostaje 20 godina. Isti problemi, uključujući mentalitet i tehničke probleme mučili su Austriju. Ta povijest znači da neke stvari nisu razvijale iz prakse, već iz teorije. Već 1980. na bečkom sveučilištu počeo se razvijati akademski pristup kontolingu, a do danas imamo 20.000 certificiranih kontrolera širom svijeta. U Hrvatskoj imamo oko 20 certifikata. Kontroling stalno evoluira, on nikad nije završena priča, a ono što hoću reći jest da postoje dvije dimenzije problema. Prva je razina znanja o toj djelatnosti dok je druga, presudna dimenzija spoznaja o kontrolingu. Nažalost, kontroling ne uvode kontroleri već menadžeri – kaže Petrović.

On želi da se menadžeri osvjeste, što bi u Hrvatskoj mogao biti problem. Contrast Menagement proveo je u Austriji istraživanje među glavnim financijskim direktorima i kontrolerima u 500 kompanija koje je pokazalo da menadžeri očekuju više od kontrolera od njih samih. To ukazuje da su ključni financijaši u velikim kompanijama došli upravo iz kontrolinga.

- Studija nije izrađena za ovu konferenciju, ali se idealno uklapa u tematiku o kojoj danas govorimo i dokazuje da nikad nećemo konačno razlomiti treba li početi od kontrolera ili menadžmenta. Devedesetih godina se od menadžera tražila izvrsnost u financijama što nije loša stvar, potom intuicija i metode za pragmatično upravljanje poduzećem, dok je treća ključna stvar partnerstvo ostalim menadžerima – to su tri dimenzije koje čine uspješnog financijskog direktora – objasnio je.

Konačno, Petrović kaže kako ne treba stvarati ciljeve na papiru za kojih nema nikakvih indikatora.

– Misija mojeg izlaganja je razbijanje predrasuda samo baratanje brojkama i izračunavanje break-evena. Kontroling je ključan u strateškom dijelu, pogotovo u potrfeljnom menadžementu i fokusu na srednjoročno planiranje – zaključio je usporedivši vezu konrolinga i menadžementa sa vožnjom relija. Vozač je naime, direktor koji je manje-više slijep bez informacija koje mu daje suvozač – kontroler.

Osvrnuo se i na novosti u upravljanju javnim financijama, u kojima bi se trebalo budžetirati, ne plaće zaposlenih i operativne već konačan cilj – prevenciju raka ili smanjenje smrtnosti novorođenih. Došlo je zbog toga vrijeme da se strateški kontoling uvede u hrvatsku javnu upravu, dok je orijentiranost na output i cilj u bilo kojoj javnoj djelatnosti već je unesena i u austrijski ustav, napomenuo je.

Valentin Usenkov, direktor i vlasnik ruskog Consulting-Servicea govorio je o jednostavnim trikovima financijskog kontrolinga. On se bavi implementacijom kontrolerskih sustava i trenira vlasnike poduzeća.

- Privatni sektor je Rusiji i u Hrvatskoj vrlo mlad u odnosu na primjerice Njemačku. Nakon mojih treninga vlasnici bi trebali unijeti nešto novo u svakodnevicu svojih poduzeća i nešto što bi bilo korisno svakom zaposleniku. To se ne može napravi dan nakon treninga, jer dan nakon treninga vlasnicima nastaju problemi – veli Usenkov.

Usenkov je publici predstavio famoznu formulu : prihodi – varijabili troškovi – fiksni troškovi = profit. Zapitao se zašto dijelimo troškove na fiksne i varijabilne. Potom je vlasnicima poduzeća poručio da naprave prioritenu listu svojih želja uz uvjet da se prodaja u poduzeću i cijena proizvoda povećaju za deset posto. Istovremeno, ‘zlatna ribica‘ smanjuje varijabilne i fiksne troškove za deset posto, što vodi u velik rast profita. Zatim je upitao sudionike konferencije što misle koji od četiri navedena faktora ima najveći utjecaj na rast profita. Ispitivanje je pokazalo da najviše sudionika želi manje varijabilne troškove i veću cijenu proizvoda što govori da imaju dobru poduzetničku intuiciju, ali nedovoljno koriste instrumente kontrolinga.

- Kontroling vam vrlo brzo može reći da 10 posto veća prodana količina vodi do 63 posto veće dobiti; 10 posto veća cijena vodi do 96-postotnog povećanja dobiti. Isto tako, deset posto manji varijabilni troškovi vode do 42 posto veće zarade, a manji fiksni trošak do 53 posto veće zarade – zaključuje Usenkov.

Za Aleksandera Sochu iz poljskog Ramirenta, kontroling je bio put do uspjeha, što je ujedno bio i naziv njegove prezentacije. Ramirent grupa, koja se bavi iznajmljivanjem strojeva, ima više od 3100 zaposlenika, 200.000 strojeva i 344 podružnice diljem Europe.

Prema njegovim riječima, kontroleri se u tvrtkama prečesto doživljavaju kao inspektori što budi strah među zaposlenicima, dok su kontoleri zapravo parteri koji kompaniju usmjeravaju pravom cilju. Kako bi se taj cilj i ostvario, podcrtava Socha, svakoj kompaniji trebaju kontroleri koji žele biti partneri upravi. Uprave se s druge strane trebaju zapitati želi li kontrolere samo kako bi uštedjeli ili im njihove usluge trebaju zbog profesionalnog znanja i mogućnosti gubitka koje nastaju ne koriste li se usluge kontrolera.

03. svibanj 2024 14:21