Konferencijske vijesti
StoryEditor

Doneseni zakon je na svjetskoj razini, ali on ne može rješavati socijalne probleme

11. Veljača 2016.

[gallery columns="5" ids="221654,221655,221656,221657,221659"]

U nastavku Liderove konferencije ’Osobne financije i osobni bankrot’ na temu ’Pregled zakona o stečaju potrošača’ pričala je Renata Duka iz ministarstva pravosuđa.

- Ono što se sada događa u Hrvatskoj događa se i u ostatku Europe - povećanje stope nezaposlenosti, smanjenje životnog standarda, te porast cijena na tržištu. Razlog toga ponajviše su reforme unutar država. U Hrvatskoj je trenutno blokirano 321.580 građana, a dug građana je 36, 52 milijarde kuna. Taj dug je veći za 5 milijarde nego prošle godine, iako je račun blokiran manjem broju građana – istaknula je Duka na Konferenciji.

Institut stečaja potrošača nužan je zbog prezaduženih poštenih građana kojima treba novi, odgovorniji početak, efektivno namjerenje vjerovnika i zbog situacije gdje građanin nema trenutnih sredstva iz kojih bi se moglo provesti namirenje, smatra Duka.

– U Europi prosjek stečajnog postupka je 18 mjeseci, dok je u Hrvatskoj on tri godine – upozorava Renata Duka.

Dejan Bodul pričao je, pak, o provedbi zakona o stečaju potrošača.

– Doneseni zakon je na svjetskoj razini, no ima svoja ograničenja i neće nikoga spasiti. Od zakona ne treba puno očekivati, ne možete ovakvim zakonima rješavati socijalne probleme - smatra Bodul, te naglašava kako je stečajno-upraviteljski posao težak i nezahvalan, te ga nikome ne bi preporučio.

– Susrećemo se s snažnim zahtjevima za smjelim revizijama stečajnog prava suvremene tehnološke revolucije. Moguće da bi trebalo ukinuti izvansudski postupak, što pokazuje njemački model - zaključuje Bodul, te dodaje kako objektivna potreba za specijalizacijom sudova nije nikakav luksuz, već nužnost.

25. travanj 2024 02:08