Konferencijske vijesti
StoryEditor

Dvodnevna konferencija o RFID tehnologiji i kako ona može smanjiti troškove

30. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Povećanje konkurentnosti i produktivnosti, racionalizacija poslovanja, smanjenje troškova, pregled nad poslovanjem u stvarnom vremenu su danas globalna potreba. Poruke su to i ekonomskih stručnjaka, ali bez preporuka kako to postići. A odgovor je jednostavan : uvođenjem novih tehnologija, i primjenom provjerenih praktičnih iskustava!

Jedna od takvih tehnologija je radio frekvencijska identifikacija (RFID) koja je dio grupe AIDC (automatic identification and data capturing) tehnologija. Svjedoci smo kakve je sve promjene u poslovanju donijelo uvođenje crtičnog koda , popularno nazvanog barkod, kojeg se počelo masovnije primjenjivati tek prije dvadesetak godina.

Ograničenja primjene crtičnog koda nametala su nove zahtjeve i izazove kojima je RFID bio odgovor. Sve veći zahtjevi da se predmet ne označi samo njegovom oznakom - šifrom , nego da se iz oznake može saznati i druge podatke kao npr: veličinu, težinu, boju, serijski broj, datum proizvodnje, šaržu ili lot, crtični kod nije mogao adekvatno zadovoljiti. Pokušaj da se to riješi je primjena 2D kodova, koji u sebi za razliku od 1D, mogu sadržavati veći broj podataka. No i ovo rješenje je imalo niz mana : podatak je bio jednom zapisan i nije se mogao mijenjati, bila je potrebna ljudska intervencija u očitanju podatka, te je predmet uvijek morao biti na definiranoj udaljenosti u vidnom polju čitača barkoda. U tim okolnostima, mogli bismo reći da je primjena 2D barkoda prijelazno rješenje do primjene beskontaktnog prepoznavanja podataka – RFID-ja koji pruža puno više. To je tehnologija koja omogućava prepoznavanje predmeta beskontaktno, radio valovima, koristeći svoju memoriju za mogućnost promjene podataka, a bez potrebe za ljudskom intervencijom u identifikaciji.

Do eksplozije primjene RFID-ja došlo je nakon što su ga veliki trgovački lanci u SAD i u Evropi počeli prvo testirati, a nakon toga potpuno usvajati u svojim poslovnim procesima. Paralelno s time započela je primjena i u drugim sektorima : DoD (ministarstvo obrane), avio i auto industrija, DHL, Pošte, Farmacija …… ( samo u ovoj godini britanska firma M&S će potrošiti 400 milijuna tagova za označavanje artikala u svojim dućanima). Nebrojeni su primjeri primjene RFID-ja u svim segmentima ljudskog djelovanja.

U zadnjih nekoliko recesijskih godina došlo je do stagnacije u primjeni. Za to vrijeme razvoj tehnologije nije stajao. Naprotiv. Usavršavale su se komponente, čitači i tagovi, poboljšavale performanse. Istraživanja su se proširila i na analizu koristi koje primjena RFID-ja donosi.U početku je bilo puno nerazumijevanja i izgovora za odgodu primjene, a poseban problem koji se isticao je bila cijena. U međuvremenu je masovnost u proizvodnji tagova dodatno pridonijela padu cijena. Činjenica je, međutim , da u RFID projektima cijena taga ne igra značajnu ulogu i da korisnici rade standardnu grešku kod primjena novih tehnologija. U pravilu uvijek gledaju na to kao trošak , a ne kao na investiranje u nove vrijednosti, ne provode cost benefit analizu i neophodan izračun ROI. 

U našoj regiji , osim iznimaka Italije i Austrije, RFID tehnologija se gotovo i ne razmatra ozbiljno. Premalo se zna o mogućnostima koje ona pruža, a oni koji je djelomično poznaju imaju kriva očekivanja uz krive pretpostavke. Iz tog razloga predstojeća RFID konferencija „Povratak u Budućnost“ ( 6 i 7. 05.2014 ; Zagreb, The Westin ) je važan događaj za cijelu regiju. Na dvodnevnoj konferenciji prezentirat će se sama tehnologija, dosezi u svijetu i kod nas.

Eminentni stručnjaci i vodeće firme iz ovog područja pokazat će razna rješenja, prednosti i načine integracije. Svi polaznici konferencije, bez obzira iz koje djelatnosti dolaze, dobit će informacije o tome kako koristiti RFID tehnologiju, kako unaprijediti svoje poslovanje i napraviti dodatne uštede. Ovo je prilika da se direktno kontaktiraju stručnjaci koji mogu prvenstveno pokazati koja rješenja mogu osigurati napredak u poslovanju i kako primijeniti RFID u poslovanju.

Sve o konferenciji možete naći na adresi: http://www.rfid-konferencija.net/

19. travanj 2024 02:03