Konferencijske vijesti
StoryEditor

Eksplozivna kombinacija države i biznisa može biti zadovoljavajuća samo u kontroliranom okruženju

24. Svibanj 2016.

O iskustvima  ostalih europskih zemalja sa kontrolingom, kao i učinkovitim upravljanjem javnim sektorom, u nastavki konferencije o kontrolingu govorili su Bernhard Nagiller, konzultant sa iskustvom u austrijskom državnom holdingu ÖBIB-u, te Peter Hanke, direktor bečkog gradskog holdinga Wien Holding.

- Biznis i politika su opasna kombinacija i treba biti oprezan kada dolazi do dodira između njih – upozorava Naglier. Osamdeset posto privatizacijskih procesa ne završe uspješno, a Nagiller upozorava na tri zlatna pravila koja bi trebala učiniti te procese lukrativnim: komunikacija, strategija koja se temelji na transparentnosti, te ostvarivanje prednosti implementacijom već poznatih modela (nije potrebno izmišljati toplu vodu).

Austrijski konzultant smatra kako se ranije spomenuta često eksplozivna kombinacija države i biznisa ipak, može rezultirati zadovoljavajućim rezultatima  ukoliko se ona odvija u kontroliranom okruženju. Austrijski model upravljanja država, prepoznat je kao jedan od najprogresivnijih u Europi, no Nagiller nikako ne preporučuje da Hrvatska prekopira taj model, budući da se radi o državama bliske tradicije, usporedivog broja stanovnika i zemljopisne veličine. – Svaka država je različita, od mentaliteta ljudi, pa do političkog ustroja. Morate pronaći, temeljeći na iskustvima, vlastiti način – poručuje Nagiller.

Peter Hanke tvrdi kako je jaka investicijska snaga jedan od ključeva uspjeha njegova holdinga, a time i grada Beča. – U izgradnje stanova investirali smo oko 160 milijuna eura, a i u godinama recesije uspjeli smo razinu investicija održati na visokoj razini – tvrdi.

- Bečki holding ima 20 posto udjela u zračnoj luci najvećeg austrijskog grada, a obilježava nas javno privatno vlasništvo (uvijek tražim partnere, ne djelujemo sami), velika transparentnost, te upravljanje holdingom internim putem - kazao je Hanke, te dodao kako je kultura izuzetno bitan dio uspješnog poslovnog plana holdinga, te je u njihovom vlasništvu 3 gradska kazalište, te zgrada državne opere. Direktor bečkog gradskog holdinga otkrio je kako unatoč tome što je sektor kulture u njihovim rukama, s državom su primorani usko surađivati, budući da je ona zaslužna za promicanje kulture.

Daniel Lenardić iz KPMG Croatia održao je predavanje radnog naziva ’Upravljanje operativnom učinkovitosti na temelju primjera iz segmenta javnih poduzeća’, kao dvije glavne vodilje u reformi hrvatske javne uprave naveo je literaturna predloška. Prvi je Servant of the People, autora Muela Kaptaina ( čija je tema kako  vratiti dignitet zanimanju javnog službenika), a drug manifest KPMG-a iz 2008 godine ’Holy Grail Or Achievable Quest?’

-Biti uspješan u javnom sektoru znači znati definirati probleme, biti brz u implementaciji novih tehnologija, a dizajn politika se treba stvarati zajedno s njihovim privođenjem – zaključuje Lenardić.

14. travanj 2024 17:31