Konferencijske vijesti
StoryEditor

Gordana Kovačević: U inovativnosti između muškaraca i žena nema razlika

05. Prosinac 2013.

Na prvom okruglom stolu Žene i inovacije na kojem se, u sklopu Liderove konferencije Žene u biznisu, razgovaralo se o ulozi žena u inovacijskim timovima, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesle, Gordana Kovačević istaknula da u njezinoj tvrtki radi 28 posto žena te da, kada žene odabiru područja kao što je informatika i tehnologija, često u timskom radu s muškim kolegama ostvaruju izvrstan rezultat.

- U inovativnosti između muškaraca i žena nema razlika. Pokušavamo stvarati motivacijsko i inovativno okruženje u tvrtki, kako bi svaki zaposlenik u svom punom obliku došao do izražaja. Unatoč kriznom okruženju, ove smo godine zaposlili novih 150 djelatnika, od kojih je 30 posto mladih inžinjerki – istaknula je Kovačević.

Jedini muškarac među damama na okruglom stolu, Saša Cvetojević, osnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, istaknuo je da žene znaju biti puno upornije, čvršće i puno više ulažu sebe u projekte, od muškaraca. U start-up projektima ima toliko malo žena, da je to njihova prednost.

- To se najbolje vidi na nekim natječajima, kada ženski dio tima predstavlja ideje i često žene ispadnu bolji prodavači od muškaraca – izjavio je Cvetojević.

Malin Elisabeth Holmberg, predsjednica Uprave tvrtke Tele2 ispričala je da niti u Švedskoj koja je na vrhu zemalja po količini inovacija žene ne kotiraju visoko. 

Ana Burica i Josipa Majić, mlade inovatorice iz iDerme, poznate po svom revolucionarnom izumu Teddy The Guardian, plišanom mjedvjediću koji putem senzora mjeri podatke o djetetovom zdravstvenom stanju i šalje ih bluetoothom na mobitel roditelja ili doktora, pričale su o svojim iskustvima tijekom studiranja u inozemstvu i financiranju projekta. Uspoređujući hrvatski obrazovni sustav s međunarodnim, Majić je istaknula da Hrvatskoj uvelike nedostaje praktičnog dijela studiranja i mentorstva. Mentori su ih, kaže usmjerili na tržištu.

- Od početka smo u obzir uzele sve činjenice o tome od kuda dolazimo, s kojeg smo fakulteta i to što smo žene, te smo ih maksimalno odlučile iskoristiti. Osmislile smo serije predavanja na našim fakultetima koja se temelje na našim međunarodnim iskustvima i većina sudionika su bile djevojke koje žele znati više, imaju ideje, ali ih se ne usude prezentirati zbog nedostatka samopouzdanja. No, ako ste dovoljno uvjereni u ono što radite, to se osjeti i – istaknula je Burica.

Holmberg se nadovezala da su švedska sveučilišta kompletno prilagođena tržištu i tvrtkama. Na pitanje je li najjača inovacija u Tele2 drukčiji marketinški pristup, Holmberg je odgovorila da se u tvrtki inovacije potiču u svim segmentima, a u marketingu moramo biti različiti od ostalih.

U nastavku konferencije Sanela Dropulić iz Agita pričala je o projektu Fleksibilno radno vrijeme za zaposlene majke, iznijevši podatke da u Hrvatskoj žene rade više od 30 sati tjedno dulje od muškaraca, odgajajući djecu i brinući za kućanstvo.

- Svaka treća majka u Hrvatskoj mora lagati poslodavcu kako bi stigla obaviti sve svoje zadaće, a prema anketi koju smo proveli svaka četvrta majka ne može se nasloniti na svog partnera pri brizi za kućanstvo. Fleksibilnost radnog vremena ne podrazumijeva samo klizno radno vrijeme, već priliku da se ženi omogući da izađe posla bez velikih objašnjenja nadređenima, ukoliko za to postoji mogućnost – zaključila je Dropulić, dodajući da samo šačica hrvatskih tvrtki ima „family friendly“ certifikate.

24. travanj 2024 01:29