Konferencijske vijesti
StoryEditor

Gradovi igraju ključnu ulogu u privlačenju direktnih stranih investicija

06. Studeni 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Gradovi u Hrvatskoj imaju iste prednosti i nedostatke na nacionalnoj razini. No u konačnici njihove posebnosti, poslovno ozračje i infrastruktura te posebice spremnost za aktivno i ciljano privlačenje ulaganja određuju razinu njihova uspjeha.

Ističe to Marko Jurčić, izvršni direktor u savjetodavnoj tvrtki Arata biz, koji će u Umagu, u petak 15. studenog, na petoj konferenciji 48 sati koja okuplja gradonačelnike i poduzetnike održati predavanja o tome kako se mijenjaju investitori te koji su globalni trendovi u suradnji s lokalnom zajednicom.

- Gradovi nemaju dovoljno kapaciteta za privlačenje ulaganja, stoga postoji ozbiljna potreba za razvojem njihovih kapaciteta i kompetencija. Uz to ne poznaju tržište direktnih stranih ulaganja, te pripadajućih mogućnosti i potencijala za njihovo optimalno privlačenje. I potrošnja ljudskih i financijskih resursa neplanska je, te se ne vodi dovoljno računa o postojećim ulagačima - dio je trenutnih problema s kojima se suočavaju, a koje izdvaja Jurčić naglašavajući kako je za razvoj lokalne ekonomije i ciljanih sektora potrebno poticati i domaća, a ne strana ulaganja tih sektora.

Pojašnjava da nedostatak ljudskih i financijskih resursa gradove dovodi do pasivnosti u privlačenju ulaganja, uočljiv je i nedostatak stratreških elemenata te nemogućnost samostalnog razvoja poslovne infrastrukture, što dovodi do velikog broja nerazvijenih ili u razvoju zaustavljenih poslovnih zona. Nadalje, kaže da su gradovi i vrlo neaktivni u svom promoviranju kao poželjne ulagačke lokacije pa i da su ograničeni nacionalnim politikama.

Pritom ističe da nedostatak internih kapaciteta često znači da prve informacije do potencijalnih ulagača o lokacijama na razini Hrvatske dolaze od nacionalne agencije za privlačenje ulaganja. Stoga s pravom postavlja pitanje koje se iz toga izrodilo – kako biti grad čiji će se podaci među prvima predstaviti ulagaču?

- Iako se većina analiza ulaganja odrađuje na razini država, ogroman dio ulaganja se realizira na razini grada ili regije. Gradovi igraju ključnu ulogu u privlačenju direktnih stranih investicija jer u sebi sadrže glavne fakture za njihovo privlačenje. Realizacija ulaganja na razini grada ima direktan pozitivan utjecaj koji se prelijeva na okolne sredine - ističe Jurčić, naglašavajući da su gradovi jedini u mogućnosti privlačiti kvalitetna direktna strana ulaganja s proizvodima i uslugama više dodane vrijednosti.

26. travanj 2024 21:04