17. ožujak 2016.

Gradovi su ti koji mogu pokrenuti digitalnu ekonomiju

[gallery columns="5" ids="220891,220892,220893,220894,220895,220896,220897,220898"]

Panel rasprava radnog naziva "Digitalna ekonomija i digitalna transformacija gradova" zaključila je Liderovu konferenciju "Smart Cities" održanoj u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

- Gradovi su ti koji mogu pokrenuti digitalnu ekonomiju. Za gradove je važno da imaju neku vrstu "communitya", znači specijaliziranih područja unutar samoga grada koji će funkcionirati kao mini kozmos za implementaciju ideja. Posebnu pozornost treba obratiti na sigurnost i zaštitu koje su jedna od glavnih značajki kvalitete "pametnih gradova" - izjavio je Slavko Vidović, direktor i osnivač InfoDom Grupe, te dodao kako bez pametne okoline nema ni pametnog sustava.

Direktor je Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić izjavio je kako digitalne ekonomije nema bez infrastrukture, a tu je ponajprije mislio na telekomunikacijsku. Kasnimo i po pitanju široko pojasnog pristupa internetu. Nakon što to riješimo čeka nas edukacija, pa trebamo pratiti trendove virtualne ekonomije, smatra Šesnić. Slično misli i Mladen Šimunac iz Micra. Što se više odmičete od urbanih sredina signal interneta je slabiji. On tamo nije funkcionalan i ništa ne možete razvojno niti izvozno raditi. Ljudi u tim područjima vape za znanjem, no svi ih zaobilaze, upozorava. Hrvoje Hadžić, menadžer za inovacije, strategiju i razvoj poslovanja, Ericsson Nikola Tesle smatra kako je problem što gradovi nemaju novaca, a IT infrastruktura je postala široko dostupna, te svatko može napraviti rješenje, a to u prijevodu znači da mnogi uzimaju mala segmentirana zatvorena rješenja što nikako, po Hadžiću nije dobra opcija.

Hadžić kao i Vidović pohvalili su FER-ove projekte i studente. U njihovu ime govorio je Hrvoje Pandžić.

– FER-ovi studenti prate situaciju na tržištu i na drugoj godini kada biraju smjer , sve više odabiru računarstvo i sve vezano uz ICT sektor. Na FER-u smo uočili da treba izraditi most između znanosti , koja je često u oblacima, te struke. Da premostimo taj most otvorili smo i inovacijski centar "Nikola Tesla" – zaključio je Pandžić.