Konferencijske vijesti
StoryEditor

Gradovi trebaju funkcionirati poput korporacija

15. Svibanj 2015.

[gallery columns="5" ids="227694,227695,227696,227697,227698"]

"Jesu li pametna rješenja rezervirana samo za bogate?" bila je tema drugog okruglog stola na Liderovoj konferenciji "Smart Cities 2015.: Pametni gradovi - od ideje do realizacije" danas održanoj u zagrebačkoj KD Lisinski.

– Svi projekti iz domene pametnih gradova prikladni su kako za financiranje iz EU fondova, tako i preko modela JPP (Javno-privatni sektor) koji omogućuje isporuku javnih projekata bez novog povećanja javnog duga. Onaj tko ima veće budžete lakše će provesti ideje, ali opcije su otvorene i moguće za sve one koji to žele - ustvrdio je Damir Jurčić iz Agencije za investicije i konkurentnost.

Tako se Jurčić samo nadovezao na svoje predavanje ranije. Ostali sudionici panela, isto tako, ne smatraju kako manji i siromašniji gradovi ne mogu implementirati i pametna rješenja. Jose Francisco Diego Calvo smatra kako su takva rješenja prikladna za gradove svih veličina, Andrea Novaković iz Dubrovačke razvojne agencije (DURA), tvrdi da usprkos tome što je njen grad zadnjih par mjeseci bez proračuna, baš su oni napravili najviše po pitanju realizacije "pametnog grada".

- Ništa nije rezervirano za bogate, pogotovo ne pamet. No, moramo biti svjesni da govorimo o novim tehnologijama, a imamo infrastrukturu iz 19. stoljeća. Ne mogu se preskočiti desetljeća neinvestiranja, zaključio je Davor Inđič iz EBRD-a.

Posljednja panel rasprava na Liderovoj konferenciji "Smart Cities 2015: Pametni gradovi - od ideje do realizacije" dala je priliku nekoliko čelnih ljudi hrvatskih gradova da kažu okupljenima kako stoje s implementiranjem nove tehnologije. Moderator ovog okruglog stola bio je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

- Još prije 15 godina u Rijeci smo objedinili naplatu svih komunalnih troškova na jednoj uplatnici. Zadnji projekt nam je uvođenje gradske kartice koja bi trebala omogućiti veću funkcionalnost - izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Mišel Jakšić, zamjenik gradonačelnice Koprivnice tvrdi da, iako malena Koprivnica nije još postala "pametni grad", uvođenjem tehnologije ona je lider u energetskoj učinkovitosti u Hrvatskoj, te se pohvalio uvođenjem "car sharing" sustava, električnih bicikala i sustava razine, a do jeseni je najavio i senzore kvalitete zraka.

Darko Kasap iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Zadra najavio je da će do kraja godine sva komunalna poduzeća imati jednu bazu, a u Zadru se radi i na projektu koji bi trebao rekonstruirati promet u gradu, s kojim je do sada bilo dosta problema. U Šibeniku bi u svaki projekt koji je u tijeku željeli implementirati visoku razinu ICT, bilo on vezan uz promet, kulturu ili okoliš, a sve u svrhu transformiranja grada iz industrijskog u turistički. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić govorio je o "novom licu grada" sa tehnološki naprednim strateškim i infrastrukturnim projektima.

Leda Lepri, pomoćnica ministra uprave za e-Hrvatsku najavila je elektroničku osobnu iskaznicu, što je pozdravio i prema središnjoj upravi uvijek skeptični riječki gradonačelnik.

- Moderni uspješni gradovi trebali bi funkcionirati poput korporacija. Trebali bi imati jednog čovjeka na čelu s vizijom, a zatim svi zajedno surađivati i raditi prema unaprijed postavljenom planu - zajedno su zaključili Obersnel i Šajatović.

16. travanj 2024 11:01