Konferencijske vijesti
StoryEditor

Guverneri regije na Liderovu susretu u Rovinju

30. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Strukturni problemi većine gospodarstava u regiji su slični, ali se monetarni okvir značajno razlikuje. Slovenija je u eurozoni, Hrvatska ima sidro deviznog tečaja, Srbija ima politiku ciljanja inflacije, BiH imaju valutni odbor, a Crna Gora je jednostrano uvela euro kao valutu.

Koji se od ovih monetarnih režima pokazao najučinkovitijim u upravljanju krizom te saniranju njezinih posljedica? Jedno je to od pitanja na koje ćemo odgovor saznati na Liderovom Susretu guvernera regije koji se od 31. ožujka do 1. travnja održava u Rovinju.

Četvrtu godinu zaredom Lider na dvodnevnoj konferenciji u Rovinju okuplja čelne ljude središnjih banaka regije - Senada Softića (BiH), Milojicu Dakića (Crna Gora), Dimitra Bogova (Makedonija), Boštjana Jazbeca (Slovenija) i Borisa Vujčića (Hrvatska), a ovogodišnji susret otvara guverner Češke narodne banke Miroslav Singer. Stabilan ekonomski rast, prema riječima guvernera Češke narodne banke Miroslava Singera, počivao je na monetarnom popuštanju slabljenjem krune i niskim kamatnim stopama, fiskalnoj disciplini, snažnijem povlačenju EU-sredstava i jačanju osobne potrošnje. Osim guvernera na susretu će sudjelovati i predstavnici komercijalnih banaka kako bi se unaprijedila suradnja između financijskih institucija regije te razmijenila iskustva u suzbijanju i ublažavanju posljedica financijske krize.

Više o susretu: https://lider.media/guverneri-2016/

20. travanj 2024 04:23