18. veljača 2016.

Horvat: Pokušavamo stvoriti pravi odnos između administracije i poduzetnika

Miro Soldić
Miro Soldić

[gallery columns="5" ids="221444,221445,221446,221447,221448,221450,221449,221451,221452,221453,221454,221455,221456,221457,221458"]

- Mi ćemo kao vlada u sljedećem tjednu javnosti objaviti smjernice ekonomske i fiskalne politike i tako jasno dati do znanja što nam je cilj. Čovjek koji vodi vladu pokušava riješiti administrativne prepreke i pokušava stvoriti pravi odnos između administracije i poduzetnika. Stalo mu je do toga tko stvara novu vrijednost i puni proračun, ne samo u segmentu velikih investicija, već u segmentu malog i srednjeg poduzetništva i obiteljskih tvrtki. Cilj mu je smanjiti nezaposlenost ispod 14 posto, povećati BDP 3 posto i ne oslanjati se samo na državne investicije. To je filozofija koju su primijenile one zemlje za koje želimo da nam budu uzor - kazao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat otvarajući sedmu Liderovu Konferenciju o budućnosti obiteljskih tvrtki.

- Ja ne radim razlike među poduzetnicima, s namjerom da se jedan poduzetnički pothvat dogodi ne iz nužde već iz prilike, a većina naših tvrtki još uvijek se događa iz nužde a ne zbog poduzetničke ideje. Velika društva prolaze kroz stečaje i predstečaje, a menadžment traži priliku za drugu šansu. Mi ćemo vrlo brzo kroz proračun pokušati pokazati da drugu šansu ne treba doživljavati kao sivi zonu nego kao priliku – poručio je Horvat, dodavši kako je tema Liderove konferencije odlično pogođena, a kao ključnu riječ je istaknuo tranziciju. Naglasio je kako ne želi da ga se doživljava kao predstavnika državne administracije koji ‘popuje‘ poduzetnicima jer i sam dolazi iz realnog sektora i prolazi u svojoj firmi tranziciju koju je ukratko opisao.

- U jednom trenutku kad nam se počelo događati dobro poslovno okruženje i zapošljavanja, zaključili smo da više ne možemo funkcionirati kao obiteljska tvrtka, već da trebamo profesionalni menadžment i to smo i učinili. Par godina rada tog menadžmenta i nadzora obiteljskog vlasnika dovelo je do treće tranzicije, a ona se zove novi investicijski ciklus. U toj poduzetničkoj ideji nikad početka i kraja, nikad bez problema, nikad bez krize, uvijek se radi na pronalaženju rješenja i po tome se prepoznaju pravi poduzetnici. Znati se snaći u hrvatskom poduzetništvu je umijeće, a velika većina vas ne gleda nagradu u svemu tome samo kroz zaradu – izjavio je Horvat, uz napomenu da segment malog i srednjeg poduzetništva mora konačno doći u fokus zbivanja, a da država mora postati servis poduzetnika. Najavio je svoj skori susret s gospodarskim predstavnicima Bavarske i Baden-Württemberga s ciljem razmjene iskustva te za kraj poručio kako će u njegovom radnom tjednu barem jedan dan biti rezerviran za razgovore s realnim sektorom.

Kojih šest stvari država mora učiniti za obiteljske tvrtke, koje su izlazne strategije vlasnika, kako utvrditi vrijednost tvrtke te koji su modeli uređivanja međusobnih odnosa u razdoblju tranzicije, samo su neke od tema na koje će brojni predavači i panelisti pokušati dati odgovor tijekom trajanja konferencije.

U sklopu programa bit predstavljen i Liderov ‘Klub obiteljskih tvrtki‘, dobrovoljna udruga koja promiče biznis zasnovan na obiteljskom vođenju. Klub svojim članicama pomaže da edukacijom, zajedničkom razmjenom znanja i iskustva unaprjeđuju svoje poslovanje te lakše savladaju specifične teškoće u upravljanju tvrtkama.