Konferencijske vijesti
StoryEditor

Hrvati neslavno predvode Europu sa udjelom od 29 posto nenaplaćenih potraživanja

08. Rujan 2015.
Piše:
Miro Soldić

[gallery columns="5" ids="227126,227127,227128,227129,227130,227131,227132"]

Predstavljajući rezultate istraživanja o navikama plaćanja u Hrvatskoj u sklopu okruglog stola pod nazivom ‘Naplata potraživanja – Kako uredna naplata može podići gospodarstvo?‘, generalna direktorica tvrtke EOS Matrix, Barbara Cerinski, istaknula je kako u odnosu na prošlu godinu nema velikih promjena.

- Hrvati neslavno predvode Europu sa udjelom od 29 posto nenaplaćenih, odnosno kasnih potraživanja, iako je to napredak od par postotaka u odnosu na prošlu godinu. Rokovi za plaćanje su i dalje dugi, oko 42 dana u prosjeku, a treba nam i dodatnih 60 dana da bismo konačno naplatili potraživanja. U Europi su stvari bitno drugačije – naglasila je Cerinski, dodavši kako među ispitanicima vlada optimizam da će se stanje popraviti, ali je ipak primjetno da se sve veći broj tvrtki odlučuje za agenciju na naplatu.

- U B2C sektoru odobreni rokovi plaćanja su u prosjeku 28 dana, a u B2B sektoru 48 dana, na to dolazi još 60-ak dana čekanja da se ta potraživanja naplate – izjavila je Cerinski, uz napomenu kako postoji lagani pozitivan trend i da se nada da će tako i ostati.

Iako još uvijek 73 posto firmi u naplati koristi interne resurse, sve više se traže i koriste usluge agencija. Cerinski je istaknula kako je domaćim vjerovnicima teško ‘pritiskati‘ dužnike jer može doći do prekida daljnje poslovne suradnje, čega se većina plaši. Kašnjenje plaćanja popelo se na 60 dana u odnosu na prošlogodišnjih 59, u sektoru trgovine se to penje na čak 93 dana i ona ruši inače pozitivan trend u drugim branšama. U Europi su stvari bitno drugačije, računi se u prosjeku podmiruju ukupno 21 dan nakon dospijeća.

Kao pet najčešćih razloga za nepodmirivanje računa u B2B sektoru ispitanici navode nelikvidnost, loša potraživanja vlastitih kupaca, trenutnu ekonomsku situaciju, namjerna neplaćanja i insolventnost. Kao glavne izazove u iduće dvije godine vide naplatu potraživanja i bolju kontrola kupaca. Imaju optimistična očekivanja za iduću godinu jer smatraju da bi pravna regulativa i intervencija vlade, uz novi stečajni zakon, trebala popraviti stanje.

Rezultati istraživanja poslužili su kao uvod u panel raspravu ‘Kako uredna naplata može podići gospodarstvo?‘ u kojoj su uz Cerinski sudjelovali i Zlatko Mičetić, član Uprave FINA-e, Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije pri HGK, Viktor Pavlinić, CFO u Tele2, Vesna Ciganek- Vuković, članica Uprave RBA te Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energija. Glavna tema je bila važnost naplate potraživanja, odnosno budući trendovi u praksi plaćanja.

25. travanj 2024 10:15