Konferencijske vijesti
StoryEditor

Hrvatska bi mogla smanjiti uvoz energije i pretvoriti se u izvoznicu

19. Lipanj 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Što donosi 3. energetski paket, kako izgleda novi tarifni sustav godinu dana kasnije, u kojim su fazama investicije, glavne su teme Liderove 2. regionalne konferencije o energetskoj budućnosti ‘Energetska politika Vlade – provedba!Kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske‘ koja je u Hypo Centru pod pokroviteljstvom Ministarsva gospodarstva okupila oko 150 zainteresiranih iz privatnog i javnog sektora.

 - Prošle godine na prvoj konferenciji vladala je euforična atmosfera oko investicija u energetiku. U godinu dana mislim da smo došli u jedno mirnije razdoblje, razinu koja danas može pokazati što je realno da se napravi u srednjem i dugom roku. Svaka promjena ima i svoje prilike i opasnosti i nadam se da će današnji skup pomoći da se otklone dileme koje postoje oko svakog prijedloga i projekata – rekao je na početku konferencije glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Jelena Zrinski Berger, pomoćnica ministra gospodarstva, kratko je prisutne uputila u planove ministarstva te se osvrnula na odrađene aktivnost, potencijale i glavne ciljeve energetske politike.

-Hrvatska je ugradila odrednice 3. energetskog paketa te stvorila temelje za daljnji razvoj – istakla je Zrinski Berger, dodajući da su ugrađene i odrednice vezane za obnovljive izvore, u narednih nekoliko tjedana očekuje se donošenje i novih energetskih zakona te najnovije direktive o energetskoj učinkovitosti. 

Lani su harmonizirali i cijene električne energije i plina za koji, uz naftu, postoji veliki potencijal.-Za nekoliko godina Hrvatska bi mogla smanjiti uvoz energije i pretvoriti se u izvoznicu – naglasila je Zrinski Berger , dodavši da je Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika također u zakonskoj proceduri.

Vodeći računa o sigurnosti opskrbe, nastavila je, potrebno je cijeli sustav podići na moderniju razinu, a to je moguće jer postoji veliki potencijal. Također, planiraju, kaže, donijeti bolji zakonodavni okvir o obnovljivim izvorima i energetskoj učinkovitosti do kraja godine. Nužno je potaknuti i domaću industrijsku proizvodnju, malo i srednje poduzetništvo, a potencijal vide i ICT industriji, drvnoj, ali i ostalima kao što su brodarska, građevinska, prerađivačka. Veliki potencijal za održivi razvoj je i u sektoru prometa.

-Vjerujem da je Hrvatska na prekretnici i Vlada vrlo intenzivno radi na uspostavi sustava koji će omogućiti bolje iskorištavanja i učešće EU fondova - naglasila je Zrinski Berger.

U nastavku konferencije očekuje se zanimljiva panel diskusija o obnovljivim izvorima energije te novim nacionalnim i regionalnim projektima.

19. travanj 2024 15:59