Konferencijske vijesti
StoryEditor

Hrvatska nije na razini povjerenja kao zemlje u regiji

26. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Drugi dio konferencije Dan velikih planova bavio se konkretnim primjerima kako se može ostvariti rast i koje su strategije za to najbolje.

Partner u tvrtki E&Y Urs Indermuhle uveo je konferenciju u drugi dio programa. Istaknuo je da se situacija popravila i da kriza više nije toliko problematična kao što je bila na njezinom startu. To se vidi po većem broju akvizicija i spajanja, a veliki kotač u tome su banke.

- Banke su spremni investirati u dobre projekte, te su postale strože kada se govori o investicijama. Svi koji želite dobiti kredit proći će puno zahtjevniji proces. Ali ono što je bitno je da su sredstva dostupna i to je razlika u odnosu na prije par godina – rekao je Urs Indermuhle.

U prvih šest mjeseci ove godine u Jadranskoj regiji aktivnost se povećala za 40 posto, a u Europskoj uniji za 30 posto, te je dostignuta razina od godina prije krize. No u Hrvatskoj je problem što nema dovoljno privatnih investicija.

- To su investitori koji traže održivi posao i isto tako solidnu prigodu za rast. U Hrvatskoj ima puno prilika, a pitanje je zbog čega nije bilo dovoljno poslova. Negativna percepcija je vezana uz privatne investitore, a sada slijedi velika konsolidacija. Hrvatska još nije dovoljna konkurentna u usporedbi s drugim tržištima kada govorimo o poreznim opterećenjima i sve će mjere doprinijeti rastu investicija – dodao je.

Znakovi oporavka

Znakovi oporavka su prisutni, raste povjerenje, kapital je dostupniji, a kamate niže. Postoji mogućnost i prilika u cijeloj regiji za povećanje broja poslova, a Hrvatska bi tu mogla profitirati jer su se stvorili dobri temelji. Ključ je biti spreman i na vrijeme reagirati, rekao je Indermuhle.

Klemen Dragar iz IBM govorio je o korisnosti analitike kupaca u poslovanju i kako se taj alat može iskoristiti za unaprijeđavanje svoje prodaje. Informacije koje dobijete od kupca su jako vrijedne, ako ih znate koristiti.

- Ako podatke ne analizirate one nemaju nikakvu vrijednost. Najvažnija je kako dobiti novog kupca i svi znaju da je to najskuplje. Ali problem je što jako malo kompanija radi na tome da ih zadrži. Prćenje kupca kroz cijeli život je najbitnije – istaknuo je Dragar.

Dodao je da svaki kupac daje set podataka koje treba analizirati, te onda ciljano slati ponude.

- Bitno je da dobro procijenite kupca jer ako šaljete ponude koje ga ne zanimaju on će ih prestati čitati. Važno je da kupac ostvaruje profit za vas, a ne samo prihod. Treba znati da kupci više nisu toliko lojalni i da lako mijenjaju banku ili trgovinu – zaključio je.

Prvi okrugli stol na konferenciji bio je na temu Strategije koje pobjeđuju. Sudjelovali su Branka Slaveska, predsjednica Uprave Karlovačke pivovare, Berislav Horvat iz E&Y Hrvatska, Danko Končar iz Kermas ulaganja, Ivan Tolj iz Styria Media Group i Anđelka Strajher iz Megatrenda. Što se tiče sljedeće godine panelisti nisu bili previše optimistični.

Nijemci otišli do kraja

- Hrvatska nije na razini povjerenja kao zemlje u regiji. 97 posto smatra da se ništa neće promijeniti, a to je prvi signal što se može očekivati sljedeće godine. Za naš posao ovisimo i o turističkoj sezoni i koliko će biti uspješna, te o kvaliteti proizvoda. Hrvatska nije konkurentna, a problem je što je voda koja je naš osnovni input iznimno skupa – rekla je Slaveska, te dodala da ih ove sezone što se tiče nogometa nije pogodilo toliko ispadanje Hrvatske, već to što su Nijemci otišli do kraja.

Danko Končar istaknuo je da nije požalio što se vratio u Hrvatsku, a u sljedećem periodu planira uložiti miljardu eura u razne projekte.

- Mi djelujemo u tri različita segmenta – industriji kroz škver, obnovljivim izvorima energije, te turizmu. Za sada jedino zarađujemo na obnovljivim izvorima energije, ali marina koja je dosta kasno otvorena je jako dobro popunjena. Sljedeće godine bit će još bolje. Što se tiče hotela, apartmana i vila s golf terenima prilične napore ulažemo u dobivanje dozvola. Što se Hrvatske tiče moramo se odlučiti hoćemo li ići na kvalitetu ili kvantitetu. Mislim da smo premali za masovni turizam – rekao je Končar.

Ivan Tolj iz Styria Media Group istaknuo je da usprkos problemima s printom dobro posluju, te da planiraju uvesti neke novine.

- Možemo biti ponosni jer smo print držali stabilnim, ali smo promijenili neke modele izlaska na tržište. Do 2016. planiramo do sedam posto profitnog nivoa. To su ciljevi koje ćemo ostaviti, sada smo na pet posto. Srednji sloj smanjuje svoju potrošnju i to može dovesti u pitanje naše ciljeve. Konsolidaciju ne možemo zaustaviti, bit će bolno za ovo društvo – istaknuo je Tolj.

Kako do ‘soft skillsa‘?

Berislav Horvat iz E&Y bio je najoptimističniji od svih panelista kada se gleda u budućnost.

- Mi radimo procjenu BDP-a i prema zadnjoj procjeni ova godina još je u minusu, a ukoliko se budu provele bar neke promjene očekujemo sljedeće godine 1,1 posto rasta, iza toga možda i dva posto. Tražili smo rast kroz nove usluge kao što su savjetodavne i oformili smo tim, doveli smo čovjeka koji ima velikog iskustva – rekao je Horvat.

Končar je istaknuo da se tržište metala neće mijenjati, a Slaveska je dodala da Hrvatska ima kvalitetnu radnu snagu, ali nedostaju tzv. ‘soft skillsi‘. Anđelka Strajher istaknula je da u IT sektoru to nije problem.

- Moramo biti brzi u promjenama i učenju. Kod nas ima puno mladih koji su spremni na promjene i svi bi trebali od njih učiti – zaključila je Strajher.

05. svibanj 2024 16:34