Konferencijske vijesti
StoryEditor

Hrvatske tvrtke nisu svjesne svog izvoznog potencijala

29. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Na Liderovoj Konferenciji o izvozu koja će se održati 3. srpnja na zagrebačkom FER-u bit će, među ostalim, organiziran okrugli stol ‘Europska unija: najveće i najslabije hrvatsko izvozno tržište‘

Mnogo hrvatskih malih i srednjih tvrtki nije svjesno svog izvoznog potencijala i ne usudi se izići na europsko tržište. To se osobito odnosi na male i srednje obiteljske tvrtke, najžilaviji dio našega gospodarstva. Ističe to ususret Liderovoj drugoj Konferenciji o izvozu Ivan Topčić, direktor Tim Kabela.

Nismo lošiji od drugih Topčić će uz Iliju Tokića, Zvonimira Mršića i Vladu Matijašića sudjelovati na okruglom stolu ‘Europska unija: najveće i najslabije hrvatsko izvozno tržište‘ na konferenciji koja će se 3. srpnja održati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva. – Tako smo i mi prije pet-šest godina mislili da nismo sposobni za izvoz, no kad smo postali svjesni da drugi nisu nimalo pametniji od nas i da smo sposobni za utakmicu na svjetskim tržištima, do danas smo realizirali izvoz u 63 svjetske zemlje – kaže Topčić i dodaje da su hrvatske tvrtke sposobne, ali da moraju poštovati jasno poslovno ponašanje i pravila.– Nisam siguran da to mogu reći i za velike hrvatske tvrtke koje su poslovanje dosad temeljile na sigurnim državnim poslovima i koje u tome često nisu imale konkurenciju. Nažalost, njihova je konkurentnost tako opadala pa mnogo takvih velikih hrvatskih tvrtki danas nije dovoljno konkurentno za izvozne poslove, gdje je tržište nemilosrdno – kaže Topčić. Na pitanje o tome je li jednostavnije izvoziti u BiH, kaže da je nemoguće dozirati svoje poslovno ponašanje pa reći da će se izvoznim poslovima u tu zemlju pristupiti na drugačiji, manje zahtjevan način, a poslovima s EU s najvećom pozornošću.

Svagdje treba dati maksimum Takav pristup vrlo često završi neuspjehom na objema stranama. Svaka tvrtka u svom poslovanju treba izgraditi povjerenje koje treba pokazati na svakom tržištu. – Često pogrešno mislimo da je u Hrvatskoj lako raditi i da se ne moramo dovoljno truditi, a da na izvoznim tržištima treba upotrijebiti drukčiju poslovnu logiku. To je pogrešno i takve tvrtke nemaju budućnost ni u Hrvatskoj ni na drugim tržištima – zaključio je Topčić. 

20. travanj 2024 05:04