Konferencijske vijesti
StoryEditor

Hrvatski model fiskalizacije najbolji je na tržištu

04. Svibanj 2015.

- Modernizacija sustava, koja treba biti u srcu svake promjene, te otkrivanje i prevencija, glavni su principi po kojima radimo - izjavio je Tomislav Majerić iz IBM-a na Liderovoj konferenciji ’Information Technology - challenging the shadow economy’ koja se danas i sutra održava u Rovinju pod pokroviteljstvom Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Majerić je u svome izlaganju govorio o izazovima s kojima se IT sektor suočava u borbi sa poreznim prevarama i zataškavanjima. ­

– Sustav treba biti jednostavan, transparentan i svi trebamo biti što bolje povezani na svim razinama - dodao je Majerić.

Denis Petrović, konzultant iz tvrtke Contrast pokušao je ući u srž problema koji uopće tjera ljude da se bave sivom ekonomijom.

- Izdavanje računa prvi je korak u borbi protiv sive ekonomije. Isto tako, trebaju se stvoriti uvjeti ili, pak, detaljno uvidjeti, koji su razlozi da ljudi ne žele prijaviti svoj posao ili imovinu. Tu veliku odgovornost nosi javni sektor - smatra Petrović.

- Hrvatska ima tradiciju izdavanja računa. Problem je bio što oni nisu bili evidentirani u poreznim knjigama. Upravo zato je trebala fiskalizacija. Sjeli smo s ljudima iz Apisa i napravili izvrstan posao - o hrvatskom je modelu fiskalizacije govorila Marijana Vuraić Kudeljan, pomoćnica ravnateljice Porezne uprave.

Slično smatra i Davorka Adžija iz Apisa koja domaći model drži puno isplatljivijim i kvalitetnijim od većine stranih.

– Početak projekta započeo je 23. studenog 2012 kada je Sabor prihvatio uvođenje fiskalizacije. Danas je 81.6 posto građana zadovoljno njome, a posebno smo ponosni bili kada smo 6. srpnja 2013. primili milijarditu poruku u sistem - priča Adžija.

- Analitika je super, no nije savršena niti dostatna u borbi protiv prevaranta. Poznavanje ljudske prirode isto tako je esencijalno. Konstantno treba učiti, unaprijeđivati tehnologiju… Prevaranti neće nikad nestati, već će samo promijeniti strategiju - zaključio je Peter Erdosi, iz Oracle ECEMEA .

27. travanj 2024 07:21