Konferencijske vijesti
StoryEditor

Hrvatskoj predstoji kompletna fiskalizacija svih financijskih transakcija

05. Svibanj 2015.

Kada smo počinjali projekt s fiskalizacijom stalno sam slušao kako nećemo uspjeti. Male tvrtke su prednjačile s negativnošću, no razumijem ih. Njihovi zaposlenici nisu niti mogli biti objektivni budući da se bore za svoju koricu kruha - izjavio je prilikom rasprave za "okruglim stolom" Hrvoje Somun iz APIS IT-a, koja je održana u sklopu Liderove konferencije ’Information technology-challenging the shadow economy’ u Rovinju.

Somun se dotaknuo i uloge medija u cijeloj sagi sa fiskalizacijom.

– Imam puno primjedbi na to kako su mediji popratili cijelu prču. Davali su više prostora osobama koje nemaju nikakav uvid u situaciju, niti uopće razumiju o čemu se radi, nego stručnjacima. Mali trgovci iz ruralnih sredina mogu govoriti o tome kako će uvođenje fiskalizacije utjecati na njihov posao, no zašto od njih tražiti prognozu o ukupnim rezultatima projekta? - zapitao se Somun.

Sudionici okruglog stola radnog naziva Information technology - challenging the shadow economy’, a čiji je moderator bio Danko Sučević iz Lidera, osim Somuna bili konzultant Denis Petrović, Jelena Bojović iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, Jasna Kropf, ravnateljica Porezne uprave, te Tauno Olju, izvršni direktor EY-a za Hrvatsku.

Bojović je istaknula kako je Srbija, a koja je fiskalizaciju uvela prije 11 godina, jedno vrijeme bila ispred Hrvatske u tom pogledu, no danas su se stvari promijenile.

- Nismo se na vrijeme prilagodili tehnološkom napretkom. Tako da danas u Srbiji ne postoje online način obračuna i praćenja situacije. Samim time teže je kontrolirati i samu situaciju - dodaje Jelena Bojović.

Jasna Kropf dodala je kako je fiskalna blagajna najbolji način za borbu protiv sive ekonomije.

- Sada imamo nadzor. No, on je samo putokaz kako bolje detektirati problem. Isto tako, moram napomenuti kako smo od uvođenja fiskalizacije povećali prihode, a smanjili broj izlazaka na teren  -tvrdi ravnateljica Porezne uprave.

Olju je istaknuo kako u Hrvatskoj političari nisu toliki problem, a kada govorimo o uvođenju reformi, već smatra da administracija nije sposobna implementirati ideje na pravi način i u pravo vrijeme.

Što nas čeka u budućnosti ?

Kropf najavljuje kako će građani uskoro na adresu dobiti obrađene podatke o njihovim godišnjim porezima, te će ga morati samo potvrditi.

- Kompletna fiskalizacija svih financijskih transakcija je sljedeća velika stvar koja će se dogoditi. U zemlji će postojati samo jedan centar za prikupljanje podataka. Centralizacija je neizbježna - zaključio je Somun.

 

15. travanj 2024 05:41