Konferencijske vijesti
StoryEditor

Huić: Država se uplela u privatnost građana u slučaju ’švicarac’ i to će završiti katastrofom za porezne obveznike

11. Veljača 2016.

Liderova konferencija ’Osobne financije i osobni bankrot’ okončana je panel raspravom radnog naziva ’Zakon o osobnom tečaju – osobni bankrot u praksi’

Sudinicu rasprave bili su Davor Huić, izvršni direktor udruge poreznih obveznika Lipa, Zdenko Adrović predsjednik Hrvatske udruge banaka, Vedran Ceranić sa visokog učilišta Effectus, Vinka Ilak iz Fine, te Renata Dukat i Dejan Bodul koji su već ranije imali individualna izlaganja.

Unatoč tome što su se svi sudionici okruglog stola složili kako je zakon o osobnom stečaju civilizacijska norma koja je nužna za svako demokratsko društvo, rasprava je krenula u mnogim pravcima.

Davor Huić je ovom prigodom izjavio kako je prebacivanje osobne odgovornosti, a kada govorimo o osobnom dugu, veliki problem za opstanak našeg društva.

– Država se uplela u privatnost građana u slučaju ’švicarac’ i to će završiti katastrofom za porezne obveznike. Građani su financijski neobrazovani, a broj dužnika to najbolje dokazuje.

Europa je već dosegla svoj vrh kada govorimo o tome u kolikom se broju ljudi zadužuju pri toj instituciji, napominje predsjednik HUB-a Zdenko Adrović. Zakon o osobnom stečaju smatra potrebnim, no to tvrdi samo u svoje ime, budući da se banke nisu službeno očitovale. 

Kako je u Fini zaprimljeno 240 zahtjeva za osobni stečaj, potvrdila je Vinka Ilak.

– Fina je bila spremna za promjenu zakona od prvog dana njegovog stupanja na snagu. Čak 160 zaprimljenih zahtjeva je iz Zagreba, a podnositelji su različitih profila i iz različitih društvenih skupina- tvrdi Ilak.

U panel raspravu se iz publike uključio ponovo i Guste Santini.

- Zakon o osobnom tečaju je smokvin list, lijep i velike površine. No, on ne može biti supstitucija za državu koja ne radi svoj posao. Regulacija i obrazovanje su trebale biti glavna zadaća države. Stanovništvo nije obrazovano i to da je gotovo pola Hrvatske na ovaj ili onaj način uključeno u dužničko ropstvo rezultat je toga. U stvari jako se bojim ovog zakona i kako će ga Hrvati razumjeti – dodaje ekonomski analitičar.

- Nažalost mi smo uzeli najgore ne samo iz socijalizma, već i kapitalizma. Nadam se da će ova konferencija ostati zapamćena kao ona koja je otvorila raspravu o osobnom stečaju, a još više se nadam kako će biti sve manje onih koji se prijavljuju u Finu da prijave isti – zaključio je konferenciju Liderov urednik Miodrag Šajatović.

01. svibanj 2024 07:15