Konferencijske vijesti
StoryEditor

HUPFAS pokreće razgovor o hrvatskom modelu energetske učinkovitosti

21. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Jedan od programa Europske Unije koji će Hrvatska najteže ostvariti jest onaj da se potrošnja energije do 2020. godine treba smanjiti za 20 posto. Obzirom da Hrvatska po pitanju energetske učinkovitost najviše zaostaje za ostalim članicama EU-a, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava (HUPFAS) odlučila je održati panel diskusiju ne bili doprinjeli ostavarenju željena cilja.

Diskusija će se održati 29. studenog u zagrebačkom hotelu Westin, a njoj će HUPFAS upoznati stručnu i širu javnost sa nekoliko uspješnih projekata energetske obnove starijih zgrada.

Prijedlogom Programa energetske obnove zgrada Ministarstva graditeljstva do kraja 2015. planira se pokrenuti i realizirati obnova 200 zgrada javnog sektora. I dok javne zgrade u Hrvatskoj predstavljaju manje od pet posto ukupnog fonda nekretnina, više-stambene zgrade čine 27 post svih zgrada u našoj zemlji, što jasno govori o potencijalu obnove upravo tih zgrada. Kako su kroz takve nacionalne projekte pokrenule gospodarske aktivnosti i ostvarile goleme uštede vlasnicima zgrada i stanarima, govorit će predstavnici iz Estonije i Slovenije.

U HUPFAS-u vjeruju kako će upravo ti primjeri biti dobra podloga za razgovor o hrvatskom modelu kojeg je Vlada nedavno dala na javnu raspravu. Područje energetske obnove više-stambenih zgrada biti će predstavljen sa svih strana – od teoretske, preko zakonodavne do praktične, a u raspravi će sudjelovati predstavnici Vlade, lokalne samouprave, financijskih i ostalih relevantnih institucija i tvrtki.

O golemim uštedama koje se mogu ostvariti kroz bolju toplinsku izoliranost govoriti će i predstavnici članica HUPFAS-a: Baumit građevinskih materijala, Chromos boja i lakova, Ejot spojne tehnike, I.T.V-a, Kelteksa, Knauf Insulation, Lasselberger Knaufa, Okipora, Plastforma, Rockowoola, Rofixa, Samoborke i brojni drugi.

08. svibanj 2024 00:39