Konferencijske vijesti
StoryEditor

I među braćom ima konkurencije

08. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Ni obiteljske tvrtke nisu imune na krizu. No oni koji su na vrijeme uložili u internacionalizaciju i izvoz posluju daleko bolje.

Internacionalizacija kao ključni faktor konkurentnosti jedna je od tema Šeste međunarodne konferencije ‘Budućnost obiteljskih tvrtki’ u organizaciji poslovnog tjednika Lider. Konferencija koja će okupiti više od stotinu predstavnika obiteljskih biznisa održat će se 16. svibnja u zagrebačkom hotelu Westin.

- Stvorili smo uspješan obiteljski biznis. Uložili smo mnogo kapitala i truda i naša želja za rastom ne jenja unatoč nepovoljnom gospodarskom okružju i teškim uvjetima poslovanja. U svakom poslu tražimo priliku za iskorak. Je li to osvajanje novih tržišta ili uvođenje novih poslovnih modela? Koliko nam u svemu tome mogu pomoći iskustva uspješnih iz Hrvatske i EU? Može li nam poslovni transfer omogućiti uspješnu poslovnu budućnost - o tim problemima i pitanjima na konferenciji govoriti će stručnjaci i vlasnici obiteljskih tvrtki.

Uvodno predavanje o internacionalizaciji poslovanja držat će Paolo Zaramella, stariji konzultant iz Studio Centro Veneta. Zaramella će sudionicima konferencije objasniti tko je unutar obiteljskog biznisa odgovoran za proboj na strana tržišta i koji su najprikladniji načini za suočenje s tim izazovom. Osim toga ponudit će odgovore na pitanja koja je vrsta vanjske podrške najkorisnija i koliko je važna uloga druge, bolje obrazovane generacije u vođenju obiteljskog poduzeća.

Sukob mlađe i starije generacije bit će tema predavanja odvjetnice Vlatke Cikač, koja će govoriti o mirenju i ujednačavanju vizije i misije obiteljske tvrtke mirenjem. U svom predavanju Cikač će objasniti kako se može uskladiti rad članova obitelji, na koji je način najbolje uvesti djecu u posao i kako minimalizirati bratsku konkurenciju.

Slavica Singer i Mirela Alpeza iz Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) govorit će, pak, o aktivnostima i napretku koje su realizirale zemlje Europske unije u razdoblju od 2006. do 2013. godine u stvaranju povoljnijeg okruženja za uspješan transfer vlasništva i upravljanja u obiteljskim poduzećima.

Zaključno, Iva Senegović i Gordana Ćorić s veleučilišta VERN’ podijelit će spoznaju o važnosti startup-projekata druge generacije obiteljskih poduzetnika, koja ima potrebu samostalno se dokazati u svijetu poduzetništva.

24. travanj 2024 20:36