Konferencijske vijesti
StoryEditor

ICT postaje pokretačka industrija

20. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Na završetku KING ICT-eve konferecije ‘Dan otvorenih integracija‘ održan je okrugli stol o budućnosti industrije.

Tomislav Radoš, zamjenik ministra gospodarstva osvrnuo se na svrstavanje ICT u pokretačke industrije u državnoj strategiji. Kaže kako je javna i stručna rasprava završila, napravljeno je 35 prezentacija strategije te je u ministarstvo primilo 55 službenih komentara na nju.

- Strategija ide na vladu 24. ovog mjeseca i nakon toga ide na usvajanje u Sabor. Ključno je da se ona čim prije implementira. Mogli smo napisati i bolji i lošiji materijal, ali je najbitnije da će mjere dati neki doprinos razvoju industrije, zbog čega je glavni fokus implementacija, a to mora blagosloviti politika tj. konsenzus u Saboru – veli Radoš.

Dodaje kako predstavnici industrija koje nisu ocjenjene kao pokretači postavljaju puno pitanja i izražavaju negodovanje. Poanta priče, kaže Radoš, nije u tome hoće li netko biti pokretač ili čuvar gospodarstva jer su statuse u strategiji pojedine industrije dobivale na temelju analiza i matematike, a ne prijateljstava.

- Analize su rekle tko je nositelj razvoja. Kada se strategija usvoji u Saboru krećemo u provedbu pedesetak mjera za povećanje konkurentnosti. Pokretačke industrije imaju tridesetak posto više mjera za pojeftinjenje radne snage. Naš je cilj provesti mjere koje stvaraju konkurentno okruženje – zaključio je Radoš.

Za Vedrana Mornara sa FER-a stavljanje ICT-u industrijsku strategiju je kvantni skok jer prije desetak godina u Ministarstvu gospodarstva nisu znali gdje je uopće poveznica između ICT-a i gospodarstva. U strategije ipak previše ne vjeruje:

-Lisabonska strategija je predviđala da će 2010. Europska unija biti najveće gospodarstvo na svijetu. Strategije često ostaju mrtvo slovo na papiru i ništa se od plana ne ostvari – slikovit je Mornar.

Ivan Vidaković, šef hrvatskog Microsofta smatra da će domaća ICT industrija uspjeti bez obzira na to hoće li država pomagati ili ne. No ključan preduvjet za uspjeh je promjena obrazovnog sustava jer su postojeći kapaciteti premali.

Prema riječima Daniela Šimića iz IBM-a, najveća kočnica sektora je njegova fragmentiranost. Interna IT odjeljenja u firmama još se uvijek previše bave ‘vodoinstalaterskim poslovima‘ umjesto da u komunikaciji sa upravama stvaraju novu vrijednost. To naravno nije krivica IT-a koji u budućnosti treba dobiti na otvorenosti. 

20. travanj 2024 16:29