Konferencijske vijesti
StoryEditor

Inina investicija u 2012. jednaka je skoro kao dva posto BDP-a

25. Lipanj 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Energetski sektor ključni je element razvoja i rasta. Može biti pokretač rasta gospodarstva i strukturnih promjena u državi. Uspješno provođenje energetskih projekata i privlačenje novih investicija u energetskom sektoru može se unaprijediti i regulatornim okvirom, koji će biti usklađen s regulatornim trendovima EU.

Energetika, dakle, vrlo je osjetljiv sektor, u kojem će se Hrvatska suočiti s brojnim izazovima. Ističe to predsjednik Uprave Ine Zoltan Áldott, koji će isto naglasiti i kao jedan od panelista na Liderovoj prvoj regionalnoj konferenciji o energetskoj budućnosti ‘Vladina energetska politika - provedba’, koja će se održati 3. srpnja u Hypo centru pod pokroviteljstvom Minstarstva gospodarstva. Ina je, kaže Aldott, usmjerena na daljnje investicije kako bi podržala razvoj hrvatskoga gospodarstva u skladu s inicijativama hrvatske Vlade. - Inin novi investicijski ciklus, planiran sljedećih godina, podržat će cilj hrvatske Vlade koji se tiče povećanja investicija u Hrvatskoj, a što bi trebalo dovesti do rasta hrvatskoga gospodarstva. Tijekom 2012. investirat ćemo više od dvije milijarde kuna, što je povećanje od 35 posto u odnosu na 2011. Ta investicija jednaka je skoro kao dva posto BDP-a. Veliko je povećanje kad se usporedi i s naumom hrvatske Vlade, čiji je cilj povećati investicije za sedam posto u 2012. - napominje Aldott.

S obzirom na to da je konferencija regionalna, naglasak je i na suradnji s državama u okruženju. U Ininom slučaju, na prvom je mjestu Mađarska. Aldott za regionalnu suradnju između Mađarske i Hrvatske kaže da je već sada jako dobra, posebno u području prekograničnih projekta. - Konkretno, interkonektor koji povezuje hrvatski transportni sustav s mađarskim važno je postignuće koje osnažuje hrvatsku energetsku sigurnost i povećava sigurnost opskrbe plinom, s obzirom na to da je Hrvatska povezana s regionalnim tržištem plina. Osim toga omogućava nam pristup otvorenom plinskom tržištu - objašnjava Aldott dodajući da projekti poput LNG-terminala pružaju Hrvatskoj mogućnost sudjelovanja u međunarodnim razvojnim projektima, ali su i prilika za privlačenje stranih investitora.

Aktualni energetski projekti samo su mali dio prve regionalne energetske konferencije, na kojoj će osim čelnika Ine sudjelovati i čelnik Hepa Zlatko Koračević, Janafa Dragan Kovačević, Plinacra Mladen Antunović, Darko Lorencin iz Ministarstva gospodarstva, Ingo Block iz RWE-a, ali i mnogi drugi stručnjaci iz svojih resora. Upravo oni pokušat će iznijeti svoju sliku viđenja energetske situacije u Hrvatskoj te ponuditi odgovore na aktualna pitanja neke od glavnih tema konferencije: koje su šanse i zapreke u provedbi energetskih projekata, kako povećati konkurentnost u energetici, kako uspješno investirati u obnovljive izvore energije te koji su mogući oblici spajanja i suradnje u regiji? 

19. travanj 2024 16:55