Konferencijske vijesti
StoryEditor

‘Internet diktira trendove u maloprodaji‘

13. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Povezani kupci budućnost su maloprodaje, a trgovci još uvijek ne znaju kako doći do njih.

Poruka je to poslana sa 5. Retail IT summita koji se ove godine održava u Hrvatskoj. Organizator summita je novosadska tvrka Retail Media, čija je prodajna menadžerica Dunja Čupić uz glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića otvorila skup. Povezani kupci tj. kupci koji odluke o potrošnji donose na internetu, trend su koji diktira što će maloprodajni lanci raditi sutra, poručio je, pak, direktor Service Plusa, Darko Pavić.

Pavić je objasnio kako je osnovica povezanog kupca internet: -Zaprepastio sam se kada sam shvatio koliko zapravo malo ljudi koristi internet. U Europi je to oko dvadeset posto ukupne populacije, u obje Amerike oko deset posto, u Africi sedam, dok je najviše korisnika interneta u Aziji – čak 44 posto-.

S druge strane, u pojedinim zemljama Europe neke zemlje prednjače. U Njemačkoj internet koristi 70 posto populacije, a u skandinavskim zemljama (Švedska, Finska i Norveška) čak 90 posto. Rast korisnika interneta na globalnoj razini svake godine raste po stopi od deset posto, a glavi ‘krivac‘ za taj trend su pametni telefoni i tableti. Mobitelom se za razliku od interneta služi nevjerojatnih 90 posto stanovnika svijeta, od čega polovica posjeduje pametni telefon.

- Najveća baza kupaca na svijetu, s više od milijardu korisnika je Facebook. Ako uz to pribrojimo i ostale društvene mreže možemo s pravom reći da su one najveća baza kupaca na svijetu. Ne samo da su tamo kupci pohranjeni sa svojim imenom i prezimenom, nego su tamo i podaci o tim kupcima. Što vole ili ne vole, što gledaj i za što se interesiraju – objašnjava Pavić.

Zaključno, Pavić poručuje kako s obzirom na to da je u fokusu trgovine kupac te njegove navike i ponašanje, trgovci nemaju izbora nego adekvatno odgovoriti na sve te promjene. Za kupce je to odlična situacija jer svaki novi trend služi zadovoljenju potreba i želja, što postoje cilj svakog trgovca. 

06. svibanj 2024 16:30