Konferencijske vijesti
StoryEditor

Isplati li se ići u avanturu s olakšicama na reinvestiranu dobit?

12. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Drugi dio pete međunarodne konferencije o obiteljskim tvrtkama u organizaciji poslovnog tjednika Lider sudionici su imali priliku čuti predavanja o reinvestiranju dobiti te kakva je budućnost obiteljskih tvrtki.

Kako se bliži trenutak za predaju poreza na dobit sve više poduzetnike zanima kako mogu dobiti olakšice na reinvestiranu dobit. Danko Sučević iz Infokorpa objasnio je da je ovo krajnji trenutak da se odluče, ali da bude svjesni da početna investicija u obliku revizije može biti skupa.

- Da bi mogli koristiti ovu povlasticu treba vam pozitivno mišljenje revizora što je teško dobiti ako niste prije bili obveznici revizije. Osim problema što nećete možda dobiti pozitivno mišljenje to ima i veliku cijenu. Minimalno će vas to koštati 15 do 20 tisuća kuna, a moja preporuka je da netko tko ima ispod 200 tisuća kuna ne kreće u ovu avanturu – rekao je Sučević. Također je istaknuo da treba dobro proračunati isplati li se to raditi jer treba ostaviti i obrtna sredstva. Također je istaknuo da se treba paziti da se ne prekše rokovi za upis u sudski registar.- Mora se paziti da se ne bi 2025. godine likvidirala firma pa bi vam zločestim tumačenjem zakona mogli reći da vratite za koji ste iskoristili povlasticu s kamatama. Treba biti pažljiv i dobro odvagnuti što učiniti s dobiti naravno ako ju imate – kaže Sučević. Kako ponovo otkriti svoju firmu i iskoristi priliku koja se nudi objasnio je Boris Golob iz StepRi. Iako se čini da su problemi samo specifični za vas, to po njegovim riječima nije istina. Takvi problemi muče dosta manjih tvrtki.- Uvijek postoji mogućnost da dođe netko veći od vas ili da vas djelatnost postane zastarjela i nepotrebna. Ali onda to treba iskorisiti ne da se pliva uzvodno jer ćeš se izmoriti, već moraš pronaći potok kako bi prestigao konkurenciju i bio bolji – poručio je Golob. Zanimljivo i životpisno predavanje imao je Boris Vukić iz Adizesa koji je za početak ispričao bajku kako bi trebala izgledati idealna obiteljska tvrtka u kojoj bi svi nasljednici bili sretni. Po njemu je realnost potpuno suprotna. Po istraživanju u Srbiji provedenih na 400 tvrtki više od 70 posto ne zna što će se dogoditi nakon odlaska osnivača.- Te tvrtke nemaju plan kako dalje kada dođe vrijeme da osnivač ode u mirovinu. Treba prvo pripremiti kompaniju, pa nasljednika, osnivača i na kraju obitelj na to što se događa. Treba istaknuti da je nasljeđivanje proces, a ne jednokratni događaj. To ljudi moraju shvatiti – poručio je Vukić.Održan je i okrugli stol s temom Nedjeljni obiteljski ručak – obiteljske uloge poslovno i privatno. Sudjelovali su Ivan Topčić iz Tim Kabela, Jadranka Boban Pejić iz, Biovege, Stipe Ćorluka iz Ustanova za zdravstvenu njegu ‘Ćorluka‘ i  Matea Pirić iz Naftalina. Svi su se složili da je teško odvojiti poslovno od privatnog.

- Nemoguće je odvojiti privatno od poslovnog, a to je po meni i draž ovog posla. Što je burnije to je ljepše na našim druženjima. Ali bitno je kakva god bila rasprava nikad ne napuštamo stol – rekao je Topčić. S njim se složila i Boban Pejić koja ipak ima malo drugačiju situaciju. U tvrtki se rijeđe viđaju jer su na drugačijim poslovima.- Iako je nemoguće odvojiti privatno od poslovnog mi smo se dogovorili da doma ne razgovaramo o tehničkim i operativnim stvarima već samo o vizijama tvrtke. Imamo i drugačije interese pa se uspijevamo držati tih pravila – rekla je Boban Pejić.Stipe Ćorluka predstavnik je druge generacije u kompaniji. On je pronašao rješenje za odvajanje poslovnog od privatnog.- Ja sam se nakon završenog fakulteta odselio od kuće i to je možda najbolja odluka jer sam se maknuo od roditelja. Ali ipak na nedjeljnim ručkovima  razgovara se o obiteljskom biznisu, ali pokušavamo to izbjeći – rekao je Stipe.Predstavnica mlađe generacije Matea Pirić iz Naftalina se složila sa ranijim govornicima.- To zahtijeva veliku požrtvovnost i trud da bi se uskladilo, ali je moguće. Nije lagan posao, ali to je cijena uspjeha. Kada sam sa svojim društvom onda izbjegavam pričanje o poslu – istaknula je.Problemi koje imaju međusobno ne smije se odraziti na rad, smatra Ćorluka.- Mi naše probleme prvo rješavamo interno i međusobno, a onda kada se uskladimo izlazimo pred radnike sa zajedničkim stavom. Rad s roditeljima pomaže, ali imamo tu opasnost da bi mogli radnici osjetiti neslogu – rekao je Stipe Ćorluka. U obiteljskom biznisu puno se vlasnika vodi emocijama ispred razuma, ali to je očekivano za ovaj posao.- Srce je uvijek uključeno, uvijek ima emocija u ovom poslu. Tako smo napravili pravilnik koji kaže da zetovi i snahe ne mogu sudjelovati u radu kompanije. To možda nije dobro, ali je takva naša odluka – zaključio je Topičić. Konferencija je zaključena s demonstracijskom radionicom s temom Vanjski kapital i dinamika obiteljskog poduzeća.

28. travanj 2024 00:31