Konferencijske vijesti
StoryEditor

Jakovina: Ključ je u klasterima i zajedničkim nastupima

07. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Tjedni nas dijele do ulaska u EU, imamo znanje, iskustvo i tradiciju te kvalitetne proizvode, a sada je potrebno da politika s jedne strane, a gospodarstvenici s druge pronađu što bolja rješenja za izazove koji nas čekaju - rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući konferenciju ‘Na pragu EU: Prehrambena industrija, koja se danas i sutra održava u Opatiji.

Napomenuo je kako prehrambeni sektor pokazuje pozitivne rezultate te kako Vijeće za prehrambenu industriju intenzivno radi na smjernicama i rješenjima, a sada je ključno organizirati se što bolje te povezati kroz klastere kako bi se osigurao zajednički nastup na tržištima na kojima domaći proizvodi još nisu prisutni. - Za par mjeseci ulazimo na tržište od 500 milijuna stanovnika, no gubimo tržište CEFTA-e. Radimo intenzivno na tome da što više pozitivnih stvari izpregovaramo za domaće kompanije. Kao ministar najlošije se osjećam kada se pokaže deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, pogotovo kada znamo da postoji niz tržišta na kojima nismo prisutni, a mogli bi ostvariti značajne rezultate - rekao je ministar. Dodao je i kako je nužno smanjiti parafiskalne namete te olakšati pristup izvorima kapitala.

Vidoje Vujić, primorsko-goranski župan, istaknuo je kako prehrambena industrija treba biti na prvom mjestu kada je riječ o strateškim industrijama hrvatskog gospodarstva te napomenuo kako je domaćim proizvođačima otežan put na druga tržišta. - Mnoga su otvorena pitanja, no ne smijemo čekati da sve riješi Vlada - rekao je Vujić.

U nastavku programa očekuje se izlaganje Vedrane Jelušić Kašić iz EBRD-a, na temu financiranje za unapređenje poslovanja, Davorke Hajduković iz Ministarstva poljoprivrede koja će govoriti o EU fondovima i razvoju prehrambene industrije, dok će Boris Teški (Instar) govoriti o spajanjima i akvizicijama u toj industriji, a Iva Marđetko Mateš (Vajda-elvit) o kretanju cijena sirovina - trendovima i pozicijama na stranim tržištima.

Današnji radni dio konferencije završava okruglim stolom o izazovima ulaska u Europsku uniju na kojem uz ministra Jakovinu sudjeluju Ljerka Puljić (Agrokor), Ruža Gelo (HGK) te Damir Novotny (TMC Holding).

30. travanj 2024 16:26