Konferencijske vijesti
StoryEditor

Josipović: Ne smijemo podcijeniti nitijedno tržište, napori izvoznika moraju se povećati

02. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Danas je u zagrebačkom Hypo centru otvorena prva Liderova konferencija o izvozu ‘Manje uvoza za više izvoza‘.

Skup je otvorio glavni urednik poslovnog tjednika Lider Miodrag Šajatović objašnjenjem kako je prije tri godine pokrenut lobistički Klub izvoznika čiji je cilj promicati izvoz.

- Željeli smo poručiti da spas hrvatskog gospodarstva leži u izvozu. Nakon tri godine rada smo uspjeli čemu svjedoči i revolucionarni Vladin akcijski plan za pomoć izvozu. Želja nam je u iduće tri godine u hrvatski izvozni proizvod ugraditi što više domaćih komponenti. Ova konferencija je prvi korak tom cilju - kazao je Šajatović.

Predsjednik Ivo Josipović poručio je sudionicima konferencija kako je osim gospodarske prepoznata i politička važnost izvoza. Napomenuo je kako napori izvoznika moraju biti povećani.

– Za državu ne smije biti tržišta koja su predaleka i ne smije biti tržišta koja su podcjenjena. Gdje god se ukaže potreba za političkim nastupom, spreman sam otići i pomoći u postizanju dobrog rezultata. Uloga politike je presudna na nekim tržištima, mi u državnim strukturama to razumijemo i uvažavamo te smo spremni djelovati - kazao je Josipović.

Dodao je kako ga rast izvoza i industrijske proizvodnje veseli i kako koordinirana akcija gospodarske diplomacije, HAMAG-a i HBOR-a daju rezultate.

– Deindustrijalizacija i ocjene o slaboj konkuretnosti, ali i pad izvoza na tržištu CEFTE ne vesele. Prema statistici za 2013., pad izvoza u CEFTU iznosio je šest posto – dodao je Josipović.

Pomoć izvoznicima u budućnosti biti će i dokapitalizacija HBOR, a za Josipovića su posebno važne povratne informacije koje izvoznici trebaju dati potpornim institucijama.

– Sustav dojava novih izvoznih prilika također ima veliku ulogu u ostvarivanju dobrih rezultata. Ne propuštajte priliku da steknete reference, budite dio konzorcija i dio zajednice. U nekim granama smo jednostavno premali da bi sami nastupali. Trendovi se mijenjanju i čini mi se da se bez konzorcija u budućnosti neće moći izvoziti – zaključio je Josipović.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova, Joško Klisović održao je prezentaciju pod naslovom ‘Izvoz – Akcija!‘: - Tim naslovom poručuje ne raspravama o gospodarskom oporavku i borbi za sitne interese. Poručujem i veliko da izvozu i europskim fondovima za jačanje konkuretnosti naših izvoznika. Da investicijama u prozvodnju, da borbi za radna mjesta.

Temelji izvozne politike, objašnjava Klisović je povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskog gospodarsrstva sa 19 članova i savjet povjerenstva od dodatnih 16 članova. Drugi temelj je akcijski plan za izvoz.

- Plan pomaže izvoznicima od prvog koraka. Ne želimo još jedno mrtvo slovo na papiru i birokratski dokument bez utjecaja na stvarnost. Nova je i funkcionirajuća gospodarska diplomacija. Danas je svima jasno da je temeljni državni cilj oporavak gospodarstva. Pokazali smo da je i u teškim uvjetima moguće reformirati državnu službu i mi smo to u projetku gospodarske diplomacije učinili – rekao je Klisović.

U zadnjih devet mjeseci, gospodarska diplomacija je sa 2000 usluga i 200 izvoznih prilika po kvartalu pomogla 900 poduzetnika. Osigurani su poslovi vrijedni oko milijardu dolaru. Što se tiče akcijskog plana za pomoć izvozu provedeno je pet mjera za osiguranje i širenje izvoza te povoljnije financiranje kupaca u inozemstvu.

Fotogaleriju sa konferencije možete pogledati OVDJE.

26. travanj 2024 20:24