Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kako se riješiti nedosljednosti?

06. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Ususret forumu Građani u fokusu koji Hrvatska zajednica županija u suradnji s tjednikom Lider i Zakladom Konrad Adenauer organizira 24. rujna, razgovarali smo s Denisom Conlanom, voditeljem odjela u Ministarstvu okoliša i lokalne samouprave Republike Irske, koji će na forumu iznijeti iskustva u provođenju reformi u toj zemlji.

Denis Conlan imao je vodeću ulogu u izradi sveobuhvatnog programa reforme lokalne uprave koji je irska vlada predložila u svom Programu akcije za učinkovitu lokalnu samoupravu ‘Stavimo ljude na prvo mjesto‘ (listopad 2012.) i Zakonu o reformi lokalne samouprave iz 2014. godine.

- Specifični ciljevi restrukturiranja odnosili su se na stvaranje jače i kohezivnije lokalne vlasti; željeli smo eliminirati dupliciranje, osloboditi resurse za produktivnije svrhe, riješiti se nedosljednosti u sustavu te postići veću učinkovitost javnog sektora – kaže Conlan.

Conlan objašnjava kako je u Irskoj pokrenuta reforma u pet glavnih smjerova. Lokalnoj samoupravi dodijeljene su nove funkcije razvoja; novim porezom na lokalne nekretnine osigurano je održivo financiranje, a usmjerenošću na građane postignuta je veća učinkovitost uprave.

- Racionalizacijom struktura lokalne samouprave i kvalitetnom reorganizacijom povećali smo djelotvornost u isporuci usluga građanima – objašnjava Conlan. Dodaje kako su osmišljeni alati kojima se lokalne vlasti povezuju sa zajednicom, što omogućuje razmatranje raznolikog spektra gledišta i interesa u procesima donošenja odluka na lokalnoj vlasti.

Forum Građani u fokusu održava se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a osim Conlana, na njemu će primjere reformi istaknuti i drugi međunarodni stručnjaci: Adam Wolf, direktor zajednice danskih regija, Wolfgang Dill, njemački stručnjak za lokalnu i regionalnu administraciju, i mnogi drugi.

Više o forumu doznajte na: https://lider.media/forum-guf-2015/

24. travanj 2024 06:54