08. lipanj 2012.

Kako se uključiti u novu hrvatsku energetsku strategiju?

lider.media
lider.media

Ministarstvo gospodarstva glavni je pokrovitelj skupa koji će se održati 3. srpnja u Zagrebu u Liderovoj organizaciji. Na njemu će predstavnici gospodarstva na čelu s Radimirom Čačićem predstaviti Vladinu energetsku strategiju i plan provedbe.

- Mijenjamo taktiku iz defenzive u ofenzivu. Vladin je prioritet ulaganje u energetiku - riječi su kojima je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić naglasio koliko je energetski sektor ključan u novome razvojnom ciklusu Hrvatske i oživljavanju posrnuloga gospodarstva. Nakon mjeseci priprema projekti koji prema procjenama prvoga čovjeka Ministarstva gospodarstva vrijede oko šest milijardi eura ušli su fazu provedbe. Sad je pravo vrijeme da se okupe sve zainteresirane strane. Prva regionalna konferencija o energetskoj budućnosti ‘Energetska politika Vlade - provedba’ središnje je mjesto susreta. Ministarstvo gospodarstva glavni je pokrovitelj skupa koji će se u Liderovoj organizaciji održati 3. srpnja u Hypo centru u Zagrebu i na kojem će predstavnici gospodarstva na čelu s Radimirem Čačićem detaljno predstaviti Vladinu energetsku strategiju i plan provedbe projekta. Ta strategija i projekti bit će okosnica rasprave i zaključaka sudionika: od Vladinih nadležnih ministarstava, energetskih subjekata, nositelja investicija, banaka i financijskih institucija do gospodarstva, udruga i akademske zajednice.

Zbog potencijala i potrebe za investiranjem u to područje gospodarstvo je veoma zainteresirano za uključenje u Vladine planove i projekte. Jedan od glavnih ciljeva konferencije jest odgovoriti im na to kako se mogu uključiti u energetski razvoj Hrvatske. Središnja je točka konferencije izlaganje prvog potpredsjednika Vlade, nositelja energetsko-investicijskog plana, i predstavnika ministarstava uključenih u provedbu. Na prvom panelu ‘Aktualni energetski projekti’ sudionici će u prezentaciji projekata doznati u kojoj su fazi glavni energetski projekti, što je s natječajima, kako se može uključiti domaća industrija te koliki je njihov investicijski potencijal. U nastavku, na panelu ‘Provedba energetskih projekata - šanse i zapreke’ bit će riječ o mjerama za učinkovitije investiranje u energetski sektor, o mogućnostima financiranja projekata te aktualnoj temi, obnovljivim energijskim izvorima. Budući da se o energetici ne može govoriti samo u nacionalnim okvirima, konferencija uključuje i globalni i regionalni aspekt. Posebno se obrađuje tema usklađivanja s energetskom politikom EU i regionalna suradnja na energetskim projektima. Konferenciju će zatvoriti panel ‘Kako povećati konkurentnost u energetici’ u kojem će se naglasiti mnoge teme: klasteri, offset, ESCO, cijene, financiranje...