Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kako tvrtku pripremiti za poslovanje u 2016. godini?

03. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska je tehnički izišla iz recesije i ususret parlamentarnim izborima ušla u fazu kada se očekuje opravak. No što nas očekuje u 2016. godini? Kakve prognoze priprema Vlada, a što kaže oporba? Koje uvjete za daljnji rast moramo ispuniti?

Pitanja su to na koja ćemo odgovor dati 2. listopada na konferenciji ‘Dan velikih planova‘ koja se s početkom u devet sati održava u zagrebačkom hotelu Westin, a na kojoj će govoriti i ministar financija Boris Lalovac, čije će se rješenje za konverziju kredita u švicarcima uskoro naći na sjednici Vlade.

Jamac rasta – izvoz Njegovo ministarstvo u najnovijim Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2016. do 2018. predviđa realan rast bruto domaćeg proizvoda od jedan posto koji će u idućim godinama ubrzati na 1,2 i 1,5 posto. Glavni pokretač gospodarskog rasta u tom razdoblju bit će izvoz robe i usluga. Velike uštede Lalovac pritom očekuje kod javnih trgovačkih društava u sektoru države nakon ubrzanog restrukturiranja te preusmjeravanja izvora financiranja investicija putem fondova EU. Također ističe važnost provođenja snažne fiskalne konsolidacije uzevši u obzir rastući dug opće države i trošak njegovog financiranja. Intenzivne aktivnosti na prihodnoj strani proračuna pritom će biti usmjerene na proširenje porezne osnovice, stvaranje preduvjeta za jačanje učinkovitosti poreznog nadzora, pravovremenu dostupnost informacija i modernizaciju organizacijske strukture Porezne uprave.

Država i gospodarstvo Kako će to utjecati na poduzetnike, kakvu suradnju država očekuje s bankama i kako će izbori utjecati na primjenu zacrtanog saznat ćemo na ovogodišnjem Danu velikih planova, gdje će nam svoje planove i prognoze otkriti i čelnik Erste Banka Christoph Schöfböck, predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott, odvjetnik i poduzetnik Marijan Hanžeković, ekonomist Vladimir Gligorov i mnogi drugi.

Više o Danu velikih planova doznajte ovdje.

26. travanj 2024 12:07