Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kako uspješno investirati u obnovljive izvore energije?

29. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije je ekološki prihvatljiva, a ako se strateški pametno postavi može biti i vrlo isplativa.

Temelj za takvu tvrdnju je činjenica da je Hrvatska relativno bogata sa obnovljivim izvorima energije, a o čemu će biti riječ na prvoj regionalnoj konferenciji o energetskoj budućnosti u Zagrebu, 3. srpnja u Hypo centru, na panelu Kako uspješno investirati u obnovljive izvore energije u organizaciji Lidera pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva. - Ako se pametno iskoriste potencijali, može se pokriti preko 60 posto potrebe primarne energije Hrvatske. Budući da se radi o nacionalnim resursima, koje potiču naši građani, nužno je poticaje iskoristiti za razvoj domaće industrije, a ne ih prodavati kao sirovinu – stajalište je Nikole Čupina stručnjaka na polju proizvodnje električne i toplinske energije u kogeneracijskim postrojenjima i jednog od panelista na konferenciji.

Poseban naglasak stavlja na energetska postrojenja na biomasu za koju kaže da ima potencijale koji se kreću oko 25 posto primarne energije Hrvatske. Čupin smatra da je gradnja postrojenja na biomasu isplativa, ali pod uvjetom da se grade kao manja kogeneracijska postrojenja, i ako se lociraju na mjestima gdje se osim električne energije može ‘prodati‘ i proizvedena toplinska energija. Osim toga dodatni je benefit što je u izgradnju takvih postrojenja moguće uključiti tvrtke iz Hrvatske.- Naša metalo-prerađivačka i elektro industrija ima vlastitu tehnologiju i proizvodne kapacitete za masovnu gradnju tih postrojenja – navodi Čupin razlog zašto bi takva ulaganja imala direktni utjecaj na razvoj domaće industrije. Drugo područje u kojem je Hrvatska posljednjih nekoliko godina napravila važne iskorake u korištenju obnovljivih izvora energije su vjetroelektrane.

- Obnovljivi izvori energije, a time i vjetroelektrane, u Hrvatskoj su prepoznati kao važan element u opskrbi električnom energijom na ekološki prihvatljiv način. Ukupne hrvatske potrebe za energijom ukazuju na nužnost ulaganja u energetiku, tako da očekujemo rast poslovanja, posebno zato što smo sa svojim rješenjima u energetici vodeća kompanija u svijetu – ističe Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa i sudionik na konferenciji o energetskoj budućnosti. Hrvatska nema dovoljno energije za svoje potrebe i velik dio energije uvozi i zato je energetska strategija okrenuta prema povećanju kapaciteta za proizvodnju energije. Osposobljavanje kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora smanjit će ovisnost Hrvatske o uvozu energije i sigurno će igrati važnu ulogu u energetskoj budućnosti Hrvatske.

Obnovljivi izvori energije samo su jedna od tema prve regionalne energetske konferencije, na kojoj će osim predstavnika ministarstva gospodarstva na čelu s prvim potpredsjednikom Vlade, Radimirom Čačićem, sudjelovati i čelnik Ine Zoltan Áldott, HEP-a Zlatko Koračević, Janafa Dragan Kovačević, Plinacra Mladen Antunović, Ingo Block iz RWE-a, ali i mnogi drugi stručnjaci iz svojih resora. Oni će iznijeti svoje viđenje energetske situacije u Hrvatskoj te ponuditi odgovore na aktualna pitanja poput koje su šanse i zapreke u provedbi energetskih projekata, kako povećati konkurentnost u energetici te koji su mogući oblici spajanja i suradnje u regiji.

21. travanj 2024 07:16