Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kakva je budućnost obnovljivih izvora energije?

17. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Finalni dio Liderove konferencije o energetskoj budućnosti ‘Vladina energetska politika – provedba‘ bio je rezerviran za okrugli stol o budućnosti obnovljivih izvora energije.

Uvodni govor održao je iz Ivan Šimić iz tvrtke C.E.M.P. te je istaknuo kako se dugoročno mora smanjiti ovisnost o uvozu energije. Problemi kojima se susreću svi koji se žele baviti obnovljivim izvorima energije su administrativni i tehnički. Pritom se tehničke može vrlo lako rješiti, dok su administrativni, poput glomazne i spore birokracije u Bruxellesu velika prepreka.

- Pod hitno bi trebalo uvesti mogućnost jednokratnih subvencija, dok za buduće projekte treba transparetnim učiniti pojam referentne cijene koja mora biti usuglašena sa proizvodnom cijenom nove konvencionalne plinske energije – tvrdi Šimić.

Na okruglom stolu ‘ Budućnost obnovljivih izvora energije i izmjene u tarifnom sustavu‘ pod moderatorskom palicom novinarke Lidera Jasmine Trstenjak sudjelovali su Kristina Čelić iz Ministarstva gospodarstva, Ivan Šimić, Aljoša Pleić iz SunStrooma te Zlatko Zmijarević iz HERA-e.

Tarifni sustav za obnovljive izvore previše se puta mijenjao, pa je Pleić ustvrio da se ne radi o tržištu već o lutriji. Teško je naći sugovornike u nadležnim ministarstvima, zbog čega svi projekti stoje, dok se ne zna kakav će im biti ishod. Čelić mu je odgovorila kako postoje vrlo dobri primjeri projekata koji su dovedeni do kraja, poput elektrane na bioplin u Jakuševcu.

–Projekti obnovljivih izvora moraju prije svega koristiti lokalnoj zajednici. – kazala je.

Šimić misli da tarifni sustav mora biti ispod Zakona o obnovljivim izvora energije, koji mora ponuditi dobru metodologiju postavljanja cijene i poticajnih sredstava. Bilo bi dobro i povezati tarifni sustav i Zakon. Zmijarević sustave poticaja promatra kroz ulogu regulatora:

-Mi osiguravamo da pojedina tržišta energije funkcioniraju. Ono što je važno napomenuti jest da tenzije koje su sada nastale daju jasniji pogled na to kako možemo osmisliti politiku obnovljivih izvora i kako u konačnici možemo poboljšati okoliš. Pred nama je da počnemo razmišljati kako da napravimo nešto novo, trebamo biti osposobljeni da bi dali neki prijedlog, a to znači da jako dobro treba poznavati zakone i podzakonske akte, poput tarifnog sustava.-

Zaključno, Pleić je ustvrdio da su potrebne jednostavnije procedure za instaliranje mikro-solarnih ćelija na kućama i slične projekte kako bi se razvila svijest o obnovljivim izvorima i o tome da kilovat energije vrijedi jednako neovisno o izvoru.

- Što se tiče većih projekata, traju intenzivni pregovori sa zakonodavcem, međutim povratne informacije sa druge strane su katastrofalne. Naši projekti su vrijedi 400 milijuna kuna i stoje zbog izmjena tarifnih sustava koje nitko nije mogao očekivati. Što raditi? Državu ne možemo tužiti.... - zaključio je Pleić.

Čelić je obećala aktivnu politiku i intenzivan rad na razvoju obnovljivih izvora energije koji će uroditi novih tehnologijama koje će se pretočiti u proizvodnju i industriju.

20. travanj 2024 03:40