Konferencijske vijesti
StoryEditor

Koji će grad u Hrvatskoj prvi do titule Smart Citya?

21. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

- Pametan grad podrazumijeva efikasnu dostupnost gradskih usluga za građane i poduzeća kao i preglednost nad poslovanjem i načinom upravljanja grada - ističe ususret Liderovoj konferenciji Smart Cities Blaž Golob, direktor Go For Sight Instituta i savjetnik slovenskog SmartIS-a.

Golob će 15. svibnja u dvorani Vatroslava Lisinskog biti jedan od predavača na konferenciji Smart Cities 2015.

Zašto se uopće pojavio koncept pametnog grada? Što grad čini pametnim? Kako ga razviti? Mogu li samo bogati gradovi postati pametni? Kakva je situacija u Hrvatskoj? To su samo neka od pitanja na koja ćemo saznati odgovore na ovoj komferenciji.

Što se Hrvatske tiče, Golob ističe kako postoje različite mogućnosti za pametan i održiv razvoj budući da kao punopravna članica Europske zajednice ostvarujemo ciljeve EU i njihovu provedbu preko konkretnih projekata financiranih sa strane EU-a.

- Naravno, projekti trebaju biti kvalitetno pripremljeni da bi bili provedivi. – naglašava Golob, te ističe kako u regiji postoji puno dobrih primjera.

- Daleko ispred svih je Beč koji je deklariran kao Smart City. Već i na samome ulazu u Beč možete primijetiti njegov identitet kao pametnog grada. Na dobrom putu je i Graz. U Sloveniji su danas tri grada krenula putem izgradnje Smart Citya, ali nećemo o imenima pošto je pitanje prestiža tko će to napraviti prvi. U Hrvatskoj znam za dva grada koja idu u tome pravcu te će biti zanimljivo koji gradovi ce biti prvi – kaže Golob.

On ističe i kako unutar gradskih uprava ili razvojnih agencija mora postojati znanje i spremnost za postavljanje pametnih gradova koji postojeće servise grada poboljšavaju putem inteligentne upotrebe digitalnih tehnologija.

Više o konferenciji doznajte ovdje.

20. travanj 2024 06:06