Konferencijske vijesti
StoryEditor

Koračević: U ovoj godini HEP planira uložiti 3,5 milijardi kuna

02. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Nakon mjeseci priprema energetski projekti koji prema procjenama Ministarstva gospodarstva vrijede oko šest milijardi eura i koji bi trebali biti okosnica novog razvojnog ciklusa gospodarstva ušli su fazu provedbe.

Javna tvrtka koja će nositi veliku odgovornost u provedbi strategije je Hrvatska elektroprivreda koja u četverogodišnjem razdoblju planira investicijski ciklus ukupne vrijednosti oko 19 milijardi kuna. Čelnik HEP-a Zlatko Koračević, koji je jedan od sudionika sutrašnje Liderove 1. regionalne konferencije o energetskoj budućnosti ‘Energetska politika Vlade - provedba’, naglašava da će razvoj HEP-a bit poticaj i prilika za razvoj elektroenergetske industrije te ostalih područja gospodarstva.

- Uz optimiranje svih poslovnih procesa, ulaganja u postojeće kapacitete i gradnja novih objekata jedini mogu jamčiti dugoročnu stabilnost elektroenergetskog sustava - kaže Koračević. Već u ovoj godini HEP planira uložiti 3,5 milijardi kuna u poboljšanje sustava ponajprije u distribucijsku i prijenosnu mrežu te u revitalizaciju svojih ključnih hidroelektrana: Zakučac i Dubrovnik. No da bi se dugoročno riješilo pitanje povećanja proizvodnje i smanjenja ovisnosti o uvozi električne energije ključno je pokretanje gradnje novih proizvodnih kapaciteta od zamjenskog objekta u Plominu do svih raspoloživih hidroizvora, ali i ulazak u one niše u kojima HEP dosada nije bio značajnije prisutan - obnovljive izvorima energije, naglašava predsjednik Uprave HEP-a. Iako je svjestan izazova Koračević ističe da će ustrajati na ostvarenju temeljnog poslovnog cilja - održavanju konkurentnosti HEP-a na sve otvorenijem tržištu električne energije.

Vladina energetska strategija i investicijski ciklus HEP-a prilika je za veliki broj domaćih tvrtki da se uključe u projekte. Kako se zainteresirani sudionici mogu uključiti u novu hrvatsku energetsku strategiju imat će priliku čuti prisutni na sutrašnjoj konferenciji koja se pod glavnim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva održava u Hypo centru u Zagrebu. Na konferenciji će predstavnici Ministarstva na čelu s Radimirom Čačićem detaljno predstaviti strategiju i plan provedbe projekata. Konferencija je operativna – predstavlja se projekt po projekt prema energetskim sektorima. Strategija i projekti bit će okosnica rasprave i zaključaka sudionika: od nadležnih ministarstava, energetskih subjekata, nositelja investicija, banaka i financijskih institucija do gospodarstva, udruga i akademske zajednice.   

Neki od glavnih sudionika konferencije su: Zoltán Áldott, Ina; Dragan Kovačević, Janaf; Mladen Antunović, Plinacro; Ivor Županić, HROTE; Mladen Fogec, Siemens; Dragan Marčinko, Centar za praćenje investicija u energetskom sektoru Vlade RH; Ingo Block, RWE; Anton Kovačev, HBOR; Darko Lorencin, pomoćnik ministra, Ministarstvo gospodarstva; Darinko Bago, Končar; Vladimir Kovačević, Đuro Đaković Holding; Vjeran Piršić, Eko Kvarner.

18. travanj 2024 06:40