Konferencijske vijesti
StoryEditor

Krizmanić: I muškarci i žene teško prihvaćaju žene kao šefice

05. Prosinac 2013.

- Najveće prepreke za uspjeh nalaze se glavama žena – tim riječima Mirjana Krizmanić, poznata psihologinja otvorila je treću po redu Liderovu konferenciju Žene u biznisu koja danas u Hypo centru ugošćuje najmoćnije žene biznisa u Hrvatskoj i regiji.

Krizmanić je istaknula kako muškarci dosta teško prihvaćaju žene kao ravnopravne partnere, a kamoli šefice, no da je isto tako i ženama teško prihvatiti žene kao šefice.

- Žene, još uvijek preferiraju muškarce kao šefove, majke odgajaju žensku djecu na način da ih pripremaju na udaju i to su prepreke koje smo si same stvorile. Osim toga, postoje predrasude da su sve lijepe žene glupe. Međutim istraživanja su pokazale da su lijepe žene čak mrvicu inteligentnije od prosječnih, kao posljedica skladnog razvoja. Neke žene strepe pokazati svoju pamet jer se boje pogubnih iskustava – objasnila je Krizmanić.

U uvodnom dijelu predsjednica uprave Tele2 Malin Elisabeth Holmberg istaknula je da se Švedska nalazi među pet najrazvijenijih zemalja u svijetu, a ima 3,8 posto CEO-a koje su žene.  

U razvorima One to One, voditelj Duško Ćurlić razgovarao je sa Selmom Prodanović, vlasnicom tvrtke Brainswrok iz Beča koja je naglasila da su žene vrlo često podcijenjene, ali mogu tu poziciju trebale pretvoriti u prednost.

- Znamo iz biznisa da kad podcijenimo konkurenciju ona može biti jako opasna. Podcijenjeni konkurenti imaju znatno više mogućnosti i veću slobodu djelovanja. Tako se jednog dana Microsoft probudio i ugledao Apple ispred sebe, Google preuzeo vodstvo ispred Yahooa, dok je Facebook osvojio svijet ispred ostalih – rekla je Prodanović.

21. travanj 2024 07:05