Konferencijske vijesti

Lalovac: Efikasna javna uprava nužna je za gospodarski rast

Tema konferencije je kontroling kao instrument za postizanje ciljeva, a cilj je pokazati trenutnu situaciju, ulogu kontrolinga i iskustva drugih zemalja. To je tema od izuzetnog značaja.

Istaknula je to Jasmina Očko iz Kontrolinga Kognosko na otvaranju prve međunarodne Konferencije o učinkovitom upravljanju u javnom sektoru u organizaciji Lidera i Kontrolinga Kognosko, a pod pokroviteljstvom Ministarstva financija koja se održava u zagrebačkom hotelu Westin.  Contrast konzalting je programski partner konferencije koja je okupila oko 150 sudionika, no bez predstavnika Ministarstva uprave.

Kako je Očko naglasila, ideja organizacije ovakve konferencije stara je  preko dvije godine, a sada je idealan trenutak za nju jer se tema poklapa s ispunjavanjem zahtjeva Europske unije prema Hrvatskoj.
–    Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju prihvatila osnovna načela pravne stečevine vezane za slobodno tržišno natjecanje i strategiju Europa 2020 koja polazi od modernizirane javne uprave kao javnog servisa za građane, privredu i investitore. Ovdje kontroling igra neizostavnu ulogu – rekla je Očko dok je Denis Petrović iz konzultantske kuće Contrast konzalting  istaknuo kako je  prije 20 godina Austrija je ušla u EU i započela reforme koje sada stoje pred Hrvatskom, a situacija je iznenađujuće slična.
–    Austrija ima više djelatnika u javnoj upravi nego Hrvatska, no bitno im je koliko su učinkoviti, a ne koliko koštaju – istaknuo je Petrović.

Prvi čovjek ministarstva financija Boris Lalovac otvorio je program konferencije predavanjem o reformskim mjerama i učinkovitom upravljanju u Hrvatskoj.
–    Kada se govori o korporaciji, onda se ciljevi vrlo jasno postavljaju, no glavni cilj Ministarstva financija je postići mastrihtške kriterije. To je cilj koji postavlja nove perspektive za gospodarski rast – rekao je Lalovac.
Ministar je istaknuo kako se zadnjih 10 godina rast temeljio na gomilanju javnog i privatnog duga i onda se dogodio vanjski šok.
–    Sada svjedočimo kako se vrlo teško izlazi iz tih akumuliranih problema iz prošlosti. Postavljaju se novi ciljevi koji se više ne temelje na javnom dugu, jamstvima, garancijama i financiranjem infrastrukture, nego na zdravoj osnovi ekonomskog rasta i to zahtjeva prilagodbu javnih financija i snažne strukturne reforme – jasan je Lalovac.
Što više država subvencionira, ističe ministar, to je manja proizvodnja te se postavlja pitanje imaju li subvencije pravi učinak.
–     Neki instrumenti koji su vrijedili prije 30 godina a koji su govorili ‘ili printajmo novac ili stvarajmo snažnu javnu potrošnju’, doveli su do toga da nema gospodarskog rasta. Cilj nam je ne samo stići do zadanih brojeva nego stvarni poticaj ekonomije. Jedini ispravni put koji može stimulirati rast je što manje opterećenje gospodarstva i što manje uplitanje države koja treba djelovati samo kao korektivni mehanizam. Više novaca nema, izvori financiranja će se morati nalaziti u gospodarstvu, u privatnom sektoru u EU fondovima, a od države se očekuje da smanji barijere – rekao je Lalovac.
Najavio je postavljanje mjeritelja uspješnosti, i to ne samo u poreznoj i carinskoj upravi, nego i u ostalim tijelima javne uprave.
–    Digitalna ekonomija i kontroling mogu dati jako puno u budućnosti. Ne trebamo se orijentirati prema  troškovima, nego prema učinkovitosti – zaključio je ministar.

Gerhard Zotter ,direktor sekcije za strategiju i upravljanje resursima iznio je iskustva Austrije s uvođenjem kontrolinga.
–    Austriju i Hrvatsku ne spaja samo zajednička prošlost, tu su i reforme koje je Austrija provodila u zadnjih 20 godina, a koje su pred Hrvatskom – istaknuo je Zotter dodavši kako javna uprava ne smije koštati više od onoga što je u stanju pružiti. Austrija  je s reformama počela već osamdesetih godina prošlog stoljeća, a reforme je usvojila svaka vlada koja je potom došla.
–    Od 2009. do 2014. cilj nam je bio smanjiti deficit ispod tri posto i to smo napravili dvije godine ranije od planiranog – kaže Zotter.
Od 1988. godine u Austriji je trajao projekt menadžment uprave s misijom postavljanja ciljeva, mjerljivost rezultata, rezanja troškova i uvođenja  kontrolinga.
–    Time smo dobili najmoderniju upravu u Europi blisku građanima i privredi – ističe Zotter naglasivši kako se austrijska uprava smatra predvodnikom e-government usluge. U aktualnom programu vlade također su predviđene različite mjere rasterećenja gospodarstva, a tu su i daljnja rezanja troškova posebice u zdravstvu.
–    Nismo još uvijek dosegli zacrtano, puno smo toga napravili, ali reforma uprave je vrlo rijetko veliki prasak, to je dugotrajan proces. Nemojte se bojati izmjena, više strahujte od stajanja – zaključio je Zotter.

Kontroling kao instrument upravljanja učinkovitosti predstavila je Ursula Rosenbirchler, direktorica Odjela za kontroling učinkovitosti iz Ministarstva uprave Austrije.
–    Raditi pomoću usmjerenosti na učinak je najteža disciplina jer je sustav jako složen i zahtjeva jako usku komunikaciju – ističe Rosenbirchler. Radi se o procesu promjene kulture i morate ustrajati na tome putu, ne smijete ga napuštati, dodaje.
– Najljepši Ferrari vam ništa ne koristi ako se ne znate njime koristiti – morate odrediti ciljeve koje želite postići – iznosi Rosenbichler postavivši pitanje nuspojava ušteda.
Ako se, primjerice, smanji broj djelatnika, to se odražava  i na željenu kvalitetu. Rosenbichler je naglasila kako je u središtu svega učenje i jačanje kapaciteta jer prije svega moramo spoznati što moramo naučiti, prihvatiti nužne promjene.
U nastavku konferencije bit će riječi o specifičnostima kontroligna u javnoj upravi te će se iznijeti dosadašnja iskustva u Hrvatskoj.

Komentirajte